dilluns, 12 de juny del 2017

L'1 d'octubre no serà un nou 9N!


No, l'1 d'octubre no serà com el 9N! S'equivoquen els qui afirmen, ben o mal intencionadament, que l'1O serà un nou 9N. No ho és ni ho serà ni d'entrada ni de sortida.

D'entrada l'1O es planteja com un referèndum vinculant i formula una pregunta més clara i exclusivament binària que el 9N, que va ser una consulta popular no vinculant en forma de referèndum (que no un referèndum) i plantejava una complexa doble pregunta.

Aquí, d'entrada, si més no hi hem guanyat, fins i tot tenint present el caràcter unilateral del referèndum, i la més que previsible convocatòria il·legal als ulls de molts, donant per fet que la convocatòria formal, quan es produeixi, serà recorreguda. al Tribunal Constitucional...

La pregunta és més clara però també, si hom vol, permet treure-li punta al llapis, especialment per la forma en la que introdueix la paraula república: "...en forma de república"! En fi, com amb la pregunta del 9N, llicències prosaiques per tenir tothom content i estimular els lletraferits.

D'entrada l'1O és diferent del 9N pel govern català, també per l'espanyol, doncs té previst fer quelcom molt diferent quan l'1O es convoqui del que va fer quan es va convocar el 9N. Si aleshores s'ho va mirar amb desgana, amb certa passivitat i de reüll, ara fins i tot és capaç de declarar inconstitucional el precinte de les urnes!

De sortida l'1O també serà diferent del 9N, doncs pel 9N finalment hi va haver urnes, ni que sigui de cartró, i qui va voler va poder votar; però tot sembla indicar que per l'1O no hi haurà urnes, tot i desconèixer avui per avui de quina manera el govern català voldrà posar-les i l'espanyol evitar-ho de totes totes. Uns i altres amaguen les seves cartes i, en cas de tenir-ne, els asos sota la màniga...

De totes les incerteses que planteja l'1O de moment l'única certesa que tinc és que no, que l'1 d'octubre no serà un nou 9N, ni d'entrada no de sortida!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada