dimecres, 28 de juny del 2017

Els socialistes davant l'1 d'octubre


L'1 d'octubre ens interpel·la a tots, però sembla que no a tots per igual.

Aquests dies es debat i polemitza al voltant de la posició del PSC en general, i d'alguns alcaldes i regidors socialistes en particular, en relació a l'anunciat, que no convocat, referèndum independentista de l'1 d'octubre d'enguany.

La posició del PSC és clarament contrària a qualsevol tipus de col·laboració amb l'organització d'aquest referèndum unilateral i fora de la llei:

"No participarem en un referèndum d’aquestes característiques, ni prestarem el nostre suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo. En aquest sentit, si el govern de Catalunya demana la col·laboració d’altres administracions (ajuntaments) exigirem que ho faci de forma oficial i per escrit degudament signat pel responsable que correspongui, i abans de prendre qualsevol decisió al respecte, demanarem un informe escrit i signat pel secretari de la Corporació."

És clar que aquest posicionament oficial pot xocar, i de fet xoca, amb la realitat de diferents grups municipals, alcaldes i regidors en contextos i circumstàncies polítiques i personals diferents, com hem pogut comprovar aquests dies.

Des del posicionament més frontal de l'alcalde de Lleida Àngel Ros (governa amb Ciutadans), al més de perfil (no s'hi oposarà) de la primera tinenta d'alcalde de Girona Sílvia Paneque (governa amb el PDeCAT) fins al més controvertit (i atrevit, desafiant si voleu!) de l'alcalde de Blanes Miquel Lupiáñez (governa amb el PDeCAT), que ha dit que com a alcalde no pot col·laborar amb l'organització d'un referèndum il·legal, però que en cas de fer-se votarà, com va fer pel 9N, i votarà No per a més informació, al·ludint als principis i conviccions personals.

No, no crec que ara faci falta tornar a fer llistes de bons i mals socialistes i menys des del propi socialisme; de fer-se ja les faran, si no les han fet ja, els altres, els d'un i altre costat de la riba! No, cada regidor o regidora, cada alcalde i alcaldessa ho és per unes sigles, naturalment, però no pot despendre's ni de les seves circumstàncies polítiques ni de les seves conviccions personals, fins i tot aquelles que no coincideixen al 100% amb les del partit!

Potser Lupiáñez ha entrat en un jardí (no precisament el de Marimurtra) amb això de que "En Cataluña se vive de otra manera. Igual ocurre en Dinamarca respecto a, yo qué sé, al Magreb", ja se sap, el risc que el que dius pugui ser mal interpretat dins i fora de context, un dels perills de la política...

Un altre risc, i aquest sí vinculat directament amb el referèndum, és que tot plegat aquest assumpte que ara interpel·la directament als alcaldes i regidors socialistes sigui, qui sap, molt soroll per res: amb o sense urnes, hi haurà referèndum l'1 d'octubre?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada