dimecres, 5 de juny del 2013

Llibres parlats... o l'art de les presentacions de llibres, a Sarrià de Ter!

Joaquim Nadal, Narcís-Jordi Aragó i Guillem Terribas a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter. Imatge: Roger Casero
És la presentació de llibres un gènere literari?  Narcís-Jordi Aragó va sentenciar que sí, que podem considerar les presentacions de llibres un gènere literari oral amb una sèrie de normes no escrites, però sí convingudes i conegudes pels presentadors. Les presentacions al cap i a la fi, tenen la seva pròpia litúrgia i escenografia, tan heterodoxa com es vulgui!

Una presentació de llibre no és una crítica, que com bé va recordar Quim Nadal, es mou pels seus propis codis; d'una manera més o menys evident el presentador ha de posar en valor, en una presentació, bé l'obra presentada, bé el seu autor, o millor ambdues coses, si ambdues són de bon grat.

Aragó va dibuixar tres escenaris que el presentador es pot trobar davant la presentació d'un llibre:
- el llibre t'agrada
- el llibre et deixa indiferent, però tens un compromís ineludible amb l'autor, l'editor, el patrocinador o el promotor de la presentació
- el llibre no t'agrada però tens, com en l'anterior punt, un compromís ineludible

Quim Nadal va afegir un quart supòsit, que també es dóna, que és quan bé pel llibre, bé pel seu autor, el possible presentador acaba declinant l'oferta i s'esborra de la presentació, fet que, com es va comentar en una de les moltes anècdotes explicades, algunes vegades seria desitjable, doncs en una ocasió el presentador va deixar quasi a l'alçada del betum el llibre que presentava...

Narcís-Jordi Aragó va donar pistes sobre els recursos que pot explotar el presentador per resoldre amb èxit la presentació d'un llibre en aquestes tres circumstàncies. Al cap i a la fi la de presentador de llibres és un ofici que requereix tenir molt d'ofici! Si el llibre no és prou reeixit sota el criteri del presentador, aquest pot enfocar la seva presentació més sobre l'autor i la seva trajectòria, que no pas sobre l'obra que es presenta...

El presentador ha de saber trobar el punt just entre l'elogi excessiu del llibre i/o l'autor i un punt de crítica (si s'escau), desvetllant l'interès dels presents a llegir el llibre. Una presentació excessivament elogiosa també pot tornar-se en contra del llibre presentat.

Aragó també va obrir el debat sobre el paper que els editors han de tenir en les presentacions, a criteri seu sempre en un segon terme, més aviat passiu. No va ser fins a la tercera vegada que va sentenciar-ho que Terribas i Nadal van recollir-li el guant i van començar a tractar el tema, passant de la teoria (Nadal: si l'editor estrena una col·lecció...) a la pràctica, quan tots tres van començar a explicar anècdotes, algunes alçades a categoria, sobre el paper, més actiu o passiu, afortunat o desafortunat, d'editors en presentacions de llibres.

Guillem Terribas, que a l'inici del col·loqui va relatar l'origen i gènesi de l'exposició Llibres Parlats, va saber donar molt de joc a Narcís-Jordi Aragó i a Quim Nadal, que amb el pas dels minuts van començar a inundar-nos d'anècdotes i records de les incomptables presentacions que han fet, organitzat i/o assistit al llarg dels darrers 35 anys.

Guillem Terribas en totes les presentacions de la Llibreria 22 ha fet i segueix fent, com a mínim, tres papers:
- mestre de cerimònies, obrint i tancant l'acte
- càmera, gravant i fent fotografies de la presentació, i naturalment...
- llibreter en el seu sentit més clàssic, venent els llibres acabada la presentació.

Aquesta és la feina visible, però la que el públic no veiem és la que ha fet abans (organitzant la presentació, lligant caps, fent-ne la promoció...) i la que fa després, acompanyant a l'autor, com ha fet des que ha arribat, fins que "tanquen la paradeta", o més enllà si després hi ha sopar... Guillem Terribas és molt més que només un llibreter: és un activista i agitador cultural!

Escoltant Aragó, Nadal i Terribas, un trident de luxe, els assistents vam comprovar que les presentacions de llibres donen per tan o més que els propis llibres! De moment les de la Llibreria 22 han donat una exposició i un fons audiovisual extens i excepcional...que de moment poseu visitar a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter.

Potser algun dia Llibres Parlats o les presentacions de llibres donaran per un llibre,que naturalment també caldrà presentar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada