dimecres, 9 de maig del 2012

Descodificant la informació a propòsit de #SarriadeTer

Ràdio Sarrià és un gran mitjà de comunicació; la seva feina és notable i, com molts altres mitjans, sobretot ràdios, multicanal: a les ones i a internet!

Ràdio Sarrià ofereix una variada i interessant programació pròpia i el seu bloc a la xarxa és el millor mitjà de comunicació per estar al corrent de les notícies de Sarrià de Ter i el nostre entorn més proper.

Seguint fidel a la seva tradició d'explicar, d'explicar-nos l'actiualitat i l'activitat de Sarrià de Ter, Ràdio Sarrià va publicar tres apunts al bloc sobre l'aprovació de la modificació de les ordenances fiscals (impostos i taxes) a finals de 2011.

Els 3 titulars van ser:

L'Ajuntament de Sarrià de Ter incrementa un 3% l'IBI tot i que aplicarà una reducció del 75% en casos especials d'escassa capacitat econòmica (2/11/2011)

L'Ajuntament de Sarrià de Ter aprova la modificació de les Ordenances Fiscals pel 2012 per unanimitat amb els vots favorables de l'opisició, CiU i PSC. L'IBI s'incrementa un 3% tot i que farà una rebaixa del 75 % a les families amb poca capacitat econòmica (3/11/2011)

L'ajuntament de Sarrià de Ter congela la majoria dels impostos i estableix mesures per les famílies amb menys recursos (4/11/2011)

Les tres notícies expliquen, si fa o no fa, el mateix, posant èmfasi, com ho fan els titulars, en una o altra part del fet noticiable. Però les tres notícies tenen, en el seu contingut, una naturalesa i orígens diferents:

La primera (la del dia 2 de novembre) recull l'acord de ple que es va aprovar aquell mateix dia, al vespre, en sessió extraordinària del Ple de Sarrià de Ter.

La segona publicació (la del dia 3 de novembre) és la crònica de la redactora de Ràdio Sarrià i recull les intervencions que hi va haver al Ple; a més s'acompanya amb l'àudio del mateix ple.

La tercera publicació (la del dia 4 de novembre) és, dedueixo, el comunicat de premsa elaborat des del propi govern de Sarrià de Ter. En aquest cas el concepte "increment" desapareix del titular i es destaca, com si d'un negatiu d'una pel·lícula fotogràfica es tractés, la congelació dels impostos.

Ei, que ningú em mal interpreti! No estic fent cap crítica ni a l'equip de govern ni, ni molt menys, a Ràdio Sarrià! Només em serveixo d'aquests tres titulars per reflexionar en veu alta sobre la comunicació...

És una realitat, i ara no parlo de Ràdio Sarrià, que els mitjans de comunicació i el món del periodisme s'està transformant aquesta darrers anys; entre l'eclosió de les TIC's, amb l'aparició dels mitjans digitals (alguns d'escàs valor periodístic) i la crisi econòmica (amb la potenciació del periodista "multitask") un massa vegades té la percepció que el periodisme pateix quan precisament hi ha més informació que mai!

Vaig participar mesos enrere en una de les sessions  de formació en comunicació per a entitats socials d'ECAS, en què entre d'altres coses vam reflexionar sobre el paper dels mitjans i els periodistes en les informacions que volem donar, en aquell cas, des de les entitats socials...

Els mitjans de comunicació, públics i privats, locals i nacionals, no estan al marge dels interessos i pressions de propis i estranys: consells d'administració, anunciants, empreses, partits polítics...

Temps enrere una entrevista d'un diari gironí a la responsable d'una nova botiga de roba d'esport  que a finals d'any es va inaugurar a Gironai  a la mateixa pàgina hi havia un anunci d'un proveïdor relacionat amb la construcció d'aquest centre comercial i unes pàgines més endavant l'anunci del centre... Ei, i no dubto que l'obertura d'aquest centre comercial no sigui noticiable! De fet ho era, si més no, per la creació de llocs de treball!

D'estudi hauria de ser el tractament de la campanya #novullpagar als mitjans, especialment en aquells en què la concessionària  és un dels anunciants importants...

La qüestió, però, no és matar al missatger! L'important és ser un lector amb esperit crític i, sobretot, conèixer el mitjà, doncs al final, com amb les persones, acabem deduint de quin peu calça... I en el cas de Ràdio Sarrià està molt clar quin peu calça: el de Sarrià de Ter!

La informació, tan delicada, tan necessària, tan sensible, tan poderosa!... tan perillosa!?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada