dilluns, 7 de maig del 2012

Per una política fiscal de #SarriadeTer més justa

La política fiscal del govern de Sarrià de Ter els darrers anys, també aquest, s’ha caracteritzat per la congelació de la majoria d’impostos i taxes municipals; la situació de crisi econòmica global, que afecta naturalment també a les famílies, n’ha estat el principal argument, en el sentit de no agreujar més la minvada renda familiar.

La congelació d’impostos, però, no sempre és justa amb tothom, sobretot si s’aplica de manera generalitzada, doncs la crisi econòmica, si és l’argument dirimit pel govern, no afecta a tots els contribuents de la mateixa manera. Realment tots els contribuents de Sarrià de Ter han vist minvats els seus ingressos aquests anys? I quan parlo de contribuents no em refereixo només a persones físiques, també a persones jurídiques, com empreses. En aquest sentit em sembla que la política fiscal de l’Ajuntament requeriria d’una major cirurgia, d’una major precisió.

Aquests darrers anys des del PSC hem defensat una política fiscal basada en dos conceptes molt bàsics: augments moderats i ampliació de les bonificacions fiscals per motius de renda i com a incentiu de bones pràctiques mediambientals.

Al seu dia, i amb una situació de bonança econòmica, l’Ajuntament de Sarrià de Ter ja va congelar, durant anys, alguns impostos;aleshores l’Ajuntament tenia moltes altres fonts d’ingressos; però quan aquests ingressos van minvar va caldre posar al dia la política fiscal, i aleshores l’actualització va ser doblement dolorosa: pels contribuents, per l’increment, i pel govern, pel desgast polític.

Generalment congelar impostos i taxes és sinònim de pèrdua de poder adquisitiu per part de l’Ajuntament; amb la situació actual, en què altres fons d’ingressos han minvat o quasi desaparegut, i d’altres, com les transferències d’altres administracions (Estat i Generalitat) es reben amb molt retard, congelar impostos és encara més perjudicial pels serveis i prestacions municipals.

Des del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Sarrià de Ter veiem un cert canvi de rumb del nou govern municipal pel que fa a la política fiscal; malgrat la lletra ens diu que per al 2012 s’han congelat la majoria d’impostos i taxes, la música sona a que possiblement caldria aplicar un xic més de justícia, cirurgia, a la política fiscal municipal. És per aquest motiu, més per la música que per la lletra, que en l'aprovació de les ordenances fiscals (impostos i taxes) per al 2012 el grup municipal del PSC vam votar a favor de la proposta del govern.

Els impostos són un bon sistema de redistribució de la riquesa i és amb aquesta finalitat que cal aplicar-los: contribueix més qui més te, contribueix menys qui menys té. És això el què demanem des del PSC de Sarrià de Ter. Congelant els impostos a tots els contribuents també els congelem a qui podria contribuir més, en justa proporció a la riquesa que genera.

Article publicat al número 79 de la revista Parlem de Sarrià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada