dimecres, 2 de maig del 2012

#SantJordi sense joves a #SarriadeTer



Entre els premiats de la XXXII edició dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter no hi busqueu joves d’entre 12 i 18 anys... no els trobareu! Les categories juvenils de prosa i poesia des de l’any 2008 que no es convoquen a Sarrià de Ter!

Que la participació dels joves als Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter és un tot un repte no és cap novetat: la seva participació ha estat, en les darreres edicions que se’ls va convocar, entre minsa i nul·la. Però això no és motiu suficient per a no convidar-los, animar-los i estimular-los a participar al concurs literari sarrianenc.

Que potser no escriuen els joves? Em resisteixo a acceptar que els joves no escriuen! Em nego a creure que els joves no escriuen ni en prosa ni en poesia!

Fa uns anys l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Sarrià de Ter va convidar els joves a presentar haikús via sms (missatge de mòbil) pensant que potser la moderna i innovadora forma d’entrega els cridaria l’atenció, però els premis, els anys que es va convocar, sempre els guanyaven adults: la simplicitat dels haikús els fa, paradoxalment, més difícils! I si ja és prou complicat fer un poema, molt més ho és un haikú!

També es va fer un intent de combinar, en la categoria juvenil, una fotografia i una breu narració, però aquest invent tampoc va ser reeixit!

Jo penso que el més assenyat és recuperar les clàssiques categories de poesia i prosa per als joves i innovar, en tot cas, en l’estímul que puguin necessitar: el premi. Un llibre electrònic, per exemple o, encara millor, un tablet, ben segur seria estímul suficient.

Però més enllà de l’estímul del premi la veritable clau de volta per a recuperar la participació dels joves als Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter seria establir una col·laboració amb l’IES Narcís Xifra de Girona per a promoure la creació d’obres literàries entre els alumnes de Sarrià de Ter i, perquè no, la resta de municipis. I és que es tracta de posar-hi ganes i imaginació: perquè no crear la categoria juvenil de microrelats!

Preguntat el govern sarrianenc sobre la no convocatòria dels joves al concurs literari han argumentat que de fet els joves ja tenen un altre espai on participar: la Beca Isidre Macau! La finalitat d’aquesta beca, que aplaudeixo, és el foment de la recerca, ben diferent de la finalitat dels Premis Sant Jordi, que és la creació literària! Pregunto on tenen les pomes, i em responen que tenen peres!

Aquest és el cinquè any que reclamo la recuperació de les categories juvenils de poesia i prosa per als Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter; confio que en l’edició de l’any vinent finalment l’àrea de Cultura els tingui presents!

Estic convençut que els i les joves de 12 a 18 anys de Sarrià de Ter tenen moltes coses a dir, i a expressar, també en prosa i poesia! Els joves tenen veu pròpìa... els escoltem?

Article publicat a GironaInfo.cat el passat dissabte 28 d'abril de 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada