dimarts, 20 d’octubre del 2015

Una pobresa a la sabata


Qui no ha caminat, en més d'una ocasió, amb una pedra a la sabata!

Vas pel camí, pel camí del pedregar, i una pedreta se't cola a la sabata a l'alçada del turmell i s'instal·la còmodament al voltant del taló! Tu no t'atures, doncs és només una pedreta i, per més que la percebis, que notis la seva presència, fins i tot la seva molèstia, per més que es bellugui i es desplaci cap a la planta del peu, no et molestes i t'atures per treure-te-la.

Al cap d'unes passes la pedreta segueix allà, fent vida entre la teva planta del peu i la plantilla de la sabata, però t'has acostumat tan a la seva molèstia que ja ni et molesta, tot i que a cada pas la notes...

Però arriba un moment en què, potser per un altre motiu, t'atures i, llavors sí, et descalces i et treus la pedreta de la sabata; i quan et tornes a calçar t'envaeix una agradable sensació d'alleujament i recuperat confort!

I així anem vivint, acumulant pedres a les sabates, acostumant-nos a les pedretes que cada dia es colen al nostre dia a dia; pedretes que quan ens n'alliberem sentim que ens traiem un pes molt superior al real d'una simple i minúscula pedreta!

La pobresa a casa nostra és com una pedra a la sabata més que arrosseguem en el nostre feixuc caminar diari; fa anys que diem que a Catalunya hi ha pobresa, i la pobresa, com la maleïda pedreta, segueix essent la condició sota la qual viuen persones, famílies, infants a Catalunya.

I és curiós com sembla que ni entre tots plegats, malgrat en som conscients, no trobem el moment, però sobretot la manera, de treure'ns la pobresa de la sabata!

Però un any més el 17 d'octubre, Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, les organitzacions que treballen a l'entorn de la Campanya Pobresa Zero, han fet l'enèsim crit al cel sobre el què caldria fer per combatre la pobresa, enguany al voltant d'aquests "12 fronts per fer de Catalunya un país més just":
  1. Construir un mercat de treball just i una economia centrada en les persones
  2. Educar sense deixar ningú enrere
  3. Aplicar una fiscalitat justa
  4. Desenvolupar un sistema de prestacions que garanteixi uns mínims a tothom
  5. Assegurar un habitatge digne per a tothom
  6. Garantir els serveis sociosanitaris com a dret
  7. Eradicar les polítiques migratòries racistes
  8. Fomentar un comerç equitatiu i sostenible entre els països
  9. Exigir el control de les transaccions financeres
  10. Auditar el deute públic per dilucidar la seva legitimitat
  11. Supervisar les inversions realitzades per empreses transnacionals
  12. Implementar una política pública de cooperació internacional coherent i justa
No arribarem lluny, ni allà on s'hagi d'arribar, sense treure'ns, pel camí, la pobresa de la sabata!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada