divendres, 5 de novembre del 2021

Les cites dels llibres. "Soldats de la vida", de Narcís-Jordi Aragó


A la meva modesta llibreria hi ha alguns petits tresors, llibres d'edició limitada, confeccionats quasi artesanalment, que solen tenir, a banda d'una acurada tria de textos, notables il·lustracions.

Un d'ells és "Soldats de la Vida. Tres moments de Girona" (Aubert, impressors, 1983) , amb text de Narcís-Jordi Aragó i il·lustracions serigràfiques de Miquel Plana. El llibre narra tres moments clau de la ciutat a través de tres personatges, Bernat de Puigcercós, Julián de Bolivar i Carles Rahola, que en moments certament convulsos, van triar la vida.

El llibre, què us diré, és una delícia en tots els sentits (estèticament, literàriament, artísticament), i a banda d'una reproducció d'un aiguafort de Domènec Fita de la capella de Sant Nicolau de Girona, conté aquesta cita, evocadora del títol del llibre:

"Siguem Soldats de la Vida, és a dir, defensors de la Vida, disposats a combatre tot el que vulgui limitar-la; soldats desinteressats, forts amb nosaltres mateixos, perquè amb la fortalesa nostra els altres esdevinguin potents." Carles Rahola. El llibre d'August Alzina.

Abans d'endinsar-se en els tres moments, Narcís-Jordi Aragó escriu:
"Del fons obscur de la història de la ciutat, farcida de tants morts i de tanta Mort, sorgeixen les figures dels qui, en un moment donat, van apostar per la Vida.
(...)
Encara avui, enmig d'un món cremat per la violència i pel menyspreu de la vida, som molts els qui ens sentim hereus del seu gest i de la seva gesta."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada