dilluns, 8 de novembre del 2021

"Fills de mala mare?"


La setmana passada, arran d'un comentari de Jordi Basté als de "la secta de les 6" sobre l'agressió sexual grupal d'Igualada, vaig enviar aquest correu electrònic a "El Món a Rac1" :

"Bon dia,
tot i que entenc que, davant la crueltat dels fets (agressió sexual múltiple a Igualada) l'expressió pugui fer-se present, titllar els agressors de "fills de mala mare", com ha fet Jordi Basté a les 6 del matí, no és l'expressió més afortunada per referir-s'hi, ja que aquest insult es projecta sobre les mares, i no sobre els agressors.

Suposo que tant el servei lingüístic com la comissió d'igualtat de RAC1 ja ho haurà advertit.
Només ho volia transmetre tot i que, insisteixo, entenc que l'expressió es pugui escapar.

Moltes gràcies."

De moment no m'han respost, ni ho espero... Hores més tard, a Twitter, també vaig veure que moltes persones titllaven als agressors de" fdp", "fills de puta" i fins i tot "fills de la grandíssima puta". Ho deien homes, ho deien dones...

Penso, sincerament, que caldria eradicar aquest insult i, posats a insultar els agressors, centrar l'ofensa en ells i no sobre les seves mares, per més que aquest pugui ser l'insult que més els ofengui, que a les mares ni mencionar-les!

Si Twitter fos el legislador, o si legisléssim a cop de piulada, possiblement avui ja hauríem recuperat la pena capital i executat més d'una persona; és cert que a Twitter, com en les converses de bar, massa sovint se'ns escalfa la boca, ens cremen els dits.

Entenc que ens encenem, jo també m'encenc a vegades, i per molt menys (una broma sexual de mal gust a una filla meva) m'he sulfurat, pel que davant uns fets com aquests no sé com reaccionaria, tot i que sospito que d'entrada no de forma mesurada...

Insultar a les mares, sota el pretext d'insultar els agressors, té quelcom de paradoxal, quan no de contradictori, pel substrat del propi insult: és culpa de les mares el comportament dels seus fills?

Jo deixaria a les mares en pau, que potser prou pena passen, i, com diuen les expertes, també deixaria en pau a la víctima, i posaria el focus en els agressors, en què els passa a aquests homes que agredeixen i violen, que necessiten (?) agredir i violar, que no respecten a les dones (tampoc a altres homes) i que són la punta de l'iceberg, la part més visible, d'aquest greu problema estructural que tenim.

Perquè sí, ells són qui violen, qui agraeixen, i han de ser jutjats i complir les condemnes, però això no resol el problema, ja que el problema és més profund, també més complex, i ens interpel·la a tothom, especialment als homes.

Què ens passa als homes? Perquè els homes fem aquestes barbaritats? Aquí és on hem de posar el focus, també part de l'esforç, i deixar en pau a les mares, i no enlluernar a les víctimes situant-les al bell mig de l'arena del circ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada