dimecres, 10 de novembre del 2021

El malaltís clima del nostre planeta


El nostre és el planeta blau, i ara el voldríem verd, més verd, però em sembla que és un altre el color del nostre planeta, color contaminació.

El nostre planeta està malalt i el clima és, com la nostra febre, el símptoma més evident; puja la temperatura, augmenta el desglaç, s'incrementen els fenòmens meteorològics extrems i fins i tot ens morim, més que mai, per la contaminació que nosaltres mateixos produïm.

A vegades penso que com a espècie no tenim remei, i que aquesta és la nostra lenta i inevitable extinció. La contaminació del planeta és el nostre meteorit que, com en les pel·lícules americanes, s'apropa irremeiablement contra la Terra i, al contrari que a les pel·lícules americanes, no hi haurà cap heroi que n'eviti l'impacte, doncs d'alguna manera aquest meteorit ja ens ha impactat.

Els governs posen dates de caducitat, ara 2030, després 2050, de difícil compliment, i més que de caducitat semblen dates de consum preferent.  I així estem, consumint-nos.

Per canviar el malaltís clima del nostre planeta, per aturar aquesta imparable sagnia climàtica, calen mesures més dràstiques que les aplicades fins ara. Ho hem vist amb la pandèmia.

Quan van baixar les nostres emissions? Baixar realment i de forma significativa, vull dir. Doncs van baixar quan vam (quasi) aturar el món. I en la mesura que hem reprès l'activitat, les emissions contaminants han tornat a augmentar.

D'acord que no podem aturar-lo de nou, però sí que podríem ralentitzar-lo o, tal i com diu l'enginyer Joan Vila, els qui vivim en l'opulència, viure més frugalment...

Els canvis han de ser macros, i també micros, i aquests darrers, que són els que més ens interpel·len a nivell particular, també ens costa assumir-los, a vegades per mandra, d'altres per comoditat, o bé perquè pensem que el nostre canvi serà imperceptible.

Podem buscar mil i una excuses, però al final la pregunta és tan inevitable com inapel·lable: contribueixo a emmalaltir el planeta, o a guarir-lo?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada