dilluns, 1 de novembre del 2021

La família del Casero

Imatge: Aniol Resclosa / Diari de Girona

La Casero és una gran família; la del Premi Casero també!

El 31 de gener de 1981 la família Casero, també molts de vosaltres, vam perdre en Just i quasi nou mesos després, només nou mesos després, vam guanyar un premi, el Premi de novel·la curta Just M. Casero.

El 28 d'octubre de 1981, abans d'ahir va fer 40 anys, es va lliurar el 1r Premi Casero a l'envelat de La Copa. Aquest acte va ser, possiblement, la presentació en societat de la família del Casero, tot i que aleshores potser no n'érem del tot conscients.

40 anys és molta vida, els 40 anys del Premi Casero són més anys dels que en Just va viure i aquest premi, que duu el seu nom, és un extraordinari i valuós epíleg de la seva vida, que en manté viu, i present, el record.

Al llarg d'aquests 40 anys el Premi s'ha fet gran, la família del Casero ha crescut, només cal veure la col·lecció d'obres guanyadores i finalistes que s'han convertit en llibre, ben bé una cinquantena.

Però la família del Casero no són només els autors que s'han presentat i els premiats i finalistes (per cert, n'hi ha un, el que fa olor de violetes, que em tracta de "germanet"... - mare, del testament a aquest res, que és un “pàjaru”!), la família del Casero també són els membres dels diferents jurats (Miquel Berga, Dolors Oller, Modest Prats, Antoni Puigvert, Salvador Sunyer, Joan Miró, Javier Cercas, Ponç Puigdevall, Felip Ortega, Miquel Pairolí, Imma Merino, Josep M. Fonalleras, Vicenç Pagès, Mita Casacuberta, Eva Vázquez, Jordi Gispert i Guillem Terribas; espero no haver-me'n deixat cap!), els artistes que hi han intervingut, artistes de tota mena i condició! i, naturalment, les famílies de la Llibreria 22, amb en Guillem Terribas com a ànima, tramoista i mestre de cerimònies, i de la Sala La Planeta (gràcies eternes Joan Ribas), i també les administracions que, des de l'inici, li han donat suport.

La Casero és una família nombrosa, la del Casero també! I encara hi falta gent!
Vosaltres, el públic, també sou de la família del Casero; els qui avui ompliu la platea de La Planeta i el públic que ens ha acompanyat arreu on s'ha lliurat el premi; el públic esporàdic, el fidel i l'incondicional.

La Casero és una família humil, també ho és el premi Casero; el Casero és un premi petit, però no és un premi menor.

Visca el Casero! 


Text que vaig llegir al final de l'actuació que part de la família Casero vam fer a l'acte de lliurament del 41è Premi Just M. Casero; vam posar en valor la vessant d'escriptor de Just Manuel Casero Madrid, el meu pare, llegint textos seus de diferents èpoques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada