dimecres, 14 d’abril del 2021

Hi haurà III República?


Si República fos un verb, em temo que a casa nostra, ara i aquí, només el podríem conjugar en els temps passat i futur, i mai en present! De la República en recordem i evoquem la segona, invoquem la que voldríem i, malauradament, la practiquem poc, o gens...

Avui que fa noranta anys que es va proclamar la II República (a la foto l'alcalde Miquel Santaló proclamant la II República des del balcó de l'Ajuntament de Girona) de nou em pregunto: hi haurà III República?

El règim de monarquia parlamentària que es va definir en la Constitució del 1978, la que ens vam donar entre (quasi) tots, n'és possiblement el principal obstacle, sobretot quan ni tan sols un partit històricament republicà, com el PSOE, té ganes que això canviï, tot i l'enorme perjudici que la monarquia espanyola ha fet i fa, precisament, a l'estat que en principi representa.

Les cases reials potser queden molt bé a les revistes i programes de paper cuixé, però no aporten gaire res més que la representació simbòlica de l'Estat; més aviat, tot sovint, fan més nosa que servei, quan no el perjudiquen lamentablement. L'emèrit rei Joan Carles I n'és el trist exemple, i n'hauríem d'aprendre.

Felip VI ha vingut, ben segur, per quedar-se, i per fer una neteja d'imatge a la figura institucional del rei, de la casa reial i de la monarquia. Per ell no serà...

Avui per avui hom podria pensar que el camí més curt cap a la República és la independència, però la realitat és molt punyetera, a banda de tossuda: si avui fa noranta anys arreu es proclamava la República, avui costa Déu i ajuda investir un president republicà, fins i tot pels qui, a banda d'una república, volen la independència!

En fi, visca la República, "manque pierda"!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada