No m'hi veia fent el servei militar, no m'hi veia fent la mili! Suposo que hi hauria sobreviscut, vés quin remei, però això de disparar i de preparar-me per a la guerra no em feia gràcia. No m'hi veia...
Entenc que, munició i fusells a banda, també hi hauria trobat coses positives, sobretot les relacionades amb la convivència, però per això ja tenia el Cau i l'escoltisme, que al capdavall el va fundar un militar...
Tampoc tinc clar que la mili m'hagués convertit en un home, si és que hi havia un home per a convertir. Més que convertir-m'hi, jo sóc més de descobrir l'home que hi ha en mi, tot i que no sempre m'agrada el que descobreixo de mi mateix... Si això és un home!
L'Arcadi Oliveres, com en Pepe Beúnza, ben aviat van ser referents per a assedegar les ganes de no fer la mili, per a trobar la força per empènyer-me a prendre la decisió, juntament amb dos amics del Cau, de fer-me objector de consciència al servei militar.
Va ser tanta l'empenta que vaig acabar formant part de l'Associació de Pacifistes i Objectors de Consciència (APOC), promovent la cultura de la pau i la no violència, tenint a l'Arcadi Oliveres com un dels referents inevitables, i desitjables! Lectures, trobades, conferències... em va impactar especialment unes jornades organitzades pel Col.lectiu Cristià per la Insubmissió de Justícia i Pau.
Rarament trobareu un objector de consciència al servei militar que no tingui a l'Arcadi Oliveres entre els seus referents... La seva és una lliçó de vida, de coneixement i de compromís.
Gràcies per tantes lliçons de pau i no violència. DEP.
Fragment de la ponència "INSUBMISSIÓ COM A REBUIG DE LA DEFENSA ARMADA:FER NORMAL EL QUE SEMBLA EXTRAORDINARI" d'Arcadi Oliveres, dins el "EL DEBAT DE LA INSUBMISSIÓ" del Col.lectiu cristià per la insubmissió de Justícia i Pau:
(...)
Si les guerres són possibles és perquè es preparen amb dedicació de persones i de mitjans:personal adscrit a les forces armades, infraestructures adequades a maniobres i entrenaments, recerca científica amb finalitats militars, producció i venda d'armes, convenciment a l'opinió pública de l'existència d'amenaces, etc. Tot això té un cost en termes econòmics socials i mediambientals.
(...)
Tanmateix allà on els efectes de la preparació de la guerra es fan més palesos és en el comerç mundial d'armaments que manté, com és ben sabut, una direcció Nord-Sud. Armes que es fabriquen en els països del Nord, que beneficien els seus fabricants i venedors, però que endeuten els països del Sud i que causen víctimes entre els seus habitants.
(...)
Caldria dir, en resum, que la guerra no és -com sovint s'ha dit- un dels motors de l'economia sinó més aviat l'activador dels privilegis d'un complex militar-industrial que identifica els seus interessos particulars amb els de caràcter general. D'aquesta manera la realitat de totes les guerres, "molta gent que pateix a benefici d'uns pocs", es veu avançada en l'àmbit econòmic per part d'aquells que es dediquen a preparar-la."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada