dimecres, 28 d’abril del 2021

Pacifiquem les xarxes socials


Tan bèl·liques estan les xarxes socials per què necessitin ser pacificades?

Es pot educar per a la guerra (de fet s'educa per a la guerra arreu, i moltes vegades de forma sibil·lina) i afortunadament també es pot educar per a la pau, entenent sempre que la pau és molt més que l'absència de guerra.

L'educació per la pau i per la no violència és del tot necessària i imprescindible, encara avui, encara a casa nostra, doncs massa vegades volem resoldre els conflictes amb violència, en totes i cadascuna de les seves manifestacions.

El que no m'esperava és que també fos necessària l'educació per la pau a les xarxes socials, posant l'accent en la necessitat que qui en fa ús hi participi sempre de forma respectuosa i no violenta. Mare de Déu senyor, sí que estem malament!

Que una entitat com la Fundació per la Pau hagi hagut de fer una campanya de sensibilització per a l'ús respectuós de les xarxes socials és l'evidència que no anem bé, que no estem bé.

A les xarxes socials, especialment a Twitter, l'insult i el menyspreu campen quasi amb total impunitat, i en comptes de fomentar el debat, la discussió i el diàleg, alimenten l'odi. Qualsevol discrepància, especialment si és política, fins i tot un petit matís, sembla ser suficient pretext per a insultar i menysprear l'altre gratuïtament, i quedar-se tan ample...

Amb la campanya "Pacifiquem les xarxes" Fundació per la Pau no només vol sensibilitzar, també vol incidir en el bon ús de les xarxes socials, promovent "una participació en l’entorn digital més respectuosa, creativa i positiva, lluny de la bronca, el menyspreu i els discursos d’odi".

Moltes persones abans de piular haurien d'aturar-se i respirar, i dedicar uns minuts a repassar aquestes 15 propostes per pacificar les xarxes.

No en dubto, amb unes xarxes socials pacificades tothom, absolutament tothom, hi sortirem guanyant! No és tan difícil...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada