dimarts, 7 de juny del 2016

El ritual del pressupost 2016


Els rituals són molt importants en el món animal, també en el polític! Cada animal, cada espècie té els seus rituals d'aparellament, uns mostrant les seves acolorides plomes, d'altres la seva força i virilitat...

També els de l'espècie humana tenim els nostres propis rituals d'aparellament, diferents segons les cultures, segons els temps, però rituals al cap i a la fi.

Aquests darrers dies sembla que vivim un "déjà vu" en relació a Junts pel Sí i la CUP, una repetició del que vam viure per la investidura, ara pels pressupost 2016 de la Generalitat de Catalunya. La dansa d'aleshores es reprodueix, si fa o no fa, ara, amb una CUP que es resisteix i un Junts pel Sí que sedueix i pressiona alhora, en uns papers que es reparteixen ERC i CDC respectivament.

El ritual ja el coneixem, també el resultat final. Sabem que la CUP es resisteix, amb debats interns inclosos, i que posa preu al seu sí; aleshores va ser el cap del president Mas, ara, sembla, una major determinació de trencament amb Espanya, més que de números, d'impostos i successions...

Com amb la investidura el preu de desacord és superior al cost del millor acord possible, doncs la finalitat del ritual és acabar lligant i un no es llança a la pista si no és per ballar, o millor dit, per lligar, i la CUP balla i fa ballar!

Els rituals tenen molt d'escenificació i la CUP, com qualsevol partit polític, també necessita fer gestos cap a la seva parròquia, i l'esmena a la totalitat en va ser un de contundent, alhora que la millor invitació a Junts pel Sí per ballar i remenar el cul, tal com marca el manual d'aquest ritual!

La sorpresa aleshores va ser l'acord in extremis per la investidura, però ara que ja els hi coneixem el ritual la sorpresa, grossa i sonada, seria que la CUP no aprovés el pressupost 2016!

De nou el procés s'aboca, perillosament, a l'abisme!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada