dimarts, 30 de desembre del 2008

Missatge de Cap d'Any del President Montilla



Benvolguts conciutadans, molt bona nit.

M'adreço a tots vostès, en aquests dies de finals de desembre, per dirigir-los unes paraules i desitjar-los un bon any nou. Un bon any 2009.

Aquests són uns dies de festa i de trobada familiar. I és obligat tenir un record per totes aquelles persones que garanteixen que el país segueixi funcionant amb normalitat.

És gràcies a tots ells que la resta podem celebrar-ho amb tranquil.litat....
- Gràcies a professionals i tècnics dels transports públics de viatgers.
- Gràcies al personal del comerç i dels serveis en general.
- Gràcies a metges, infermeres i tot el personal sanitari.
- Gràcies a les policies locals, el cos de Mossos d'Esquadra i les altres forces de seguretat, i, de manera especial, als Bombers i serveis d'emergència.

Per a tots ells i, sobretot per als qui aquesta nit estan treballant, vagi el nostre agraïment més sincer.

L'any 2008 ha estat un any difícil en el qual hem vist com persistien vells conflictes, però també com emergien noves esperances i oportunitats.

Vells conflictes que ens fan patir, com el que aquests dies colpeja de nou el Pròxim Orient.

I noves esperances com les que s'obren amb el canvi de presidència als Estats Units.

Catalunya pot aportar la seva veu en aquest escenari internacional. L'elecció de Barcelona com a capital de la Mediterrània és una oportunitat en aquest context que exigirà diàleg per damunt de tot.

Durant aquest any també hem anat percebent com avançava i es concretava l'amenaça de la crisi econòmica.

Hem vist com la crisi del sistema financer a nivell mundial ens afectava i ha perjudicat seriosament empreses i particulars en restringir-se dràsticament l'accés al crèdit, també a Catalunya.

Avui hem d'afrontar la dura realitat d'una crisi econòmica de la qual en desconeixem la intensitat i la durada. Però sabem que no serà lleu ni cosa de pocs mesos.

L'economia catalana està més ben preparada que en altres moments per fer front a un període de crisi.

Perquè venim d'un llarg període de bonança i creixement, perquè les xifres d'atur havien arribat a mínims històrics, perquè ja fa temps que Govern, sindicats i empreses, estem treballant per canviar el nostre model productiu.

Però, tot i així, el Govern de la Generalitat ha actuat, des del primer moment, pensant en les persones que podien perdre la seva feina i en les famílies que poden veure's en dificultats.

I treballant també perquè les nostres empreses puguin superar, com més aviat millor, aquesta crisi. No vull que cap de vostès en tingui el més mínim dubte:

El govern de Catalunya ha pres i prendrà totes les mesures que calgui i estiguin al seu abast per evitar que ningú no quedi enrere.

Al mateix temps, arribem al final del 2008 després d'haver fet un gran esforç per resoldre la qüestió pendent del finançament de Catalunya.

Avui hem conegut la darrera proposta presentada pel Govern de l'Estat. Crec que els avenços són substancials, però encara insuficients.

Estem més a prop que fa dues setmanes, però encara lluny dels nostres objectius que fixa l'Estatut. La negociació continua.

Amb tota seguretat, ja fa temps que tindríem un acord si haguéssim rebaixat el nostre grau d'exigència.

Però hauria estat un mal acord i una hipoteca per al nostre progrés. Ens hauríem equivocat i, alhora, hauríem fet un mal servei al país i als ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

He defensat en tot moment que el que Catalunya demana no ho fa només perquè és de llei i és necessari, sinó que entenc que aquest és el criteri que s'ajusta al que vol la societat catalana, i així ho han expressat els partits polítics, el Parlament de Catalunya, els ajuntaments i les principals entitats i institucions del país. Un cop més, Catalunya haurà obert camí.

Espero que, quan acabi la negociació, ens podrem sentir orgullosos del nou model de finançament impulsat des de Catalunya. Benvolguts conciutadans i conciutadanes, les situacions difícils exigeixen que demostrem la nostra capacitat de superació. Ens posen a prova.

Posen a prova la nostra capacitat de sacrifici i de solidaritat, la nostra capacitat de lluita i de superació, la nostra imaginació i la nostra fortalesa. És imprescindible que confiem més que mai en les nostres pròpies forces. I que ens mantinguem units en la recerca dels camins que facin possibles les nostres aspiracions col.lectives.

Dit això, no voldria que les dificultats institucionals i polítiques ens desviessin ni un moment de la nostra obligació principal: oferir als catalans i catalanes que més ho necessiten solucions concretes als seus problemes quotidians. Això passa per l'acció del Govern. Passa, també, per la capacitat que tinguem, entre tots, de mantenir-nos units i cohesionats... i de fer créixer la confiança col.lectiva. No refarem aquesta confiança a base de queixes i perplexitats. Ara és temps d'acció. Tot el temps que no destinem a treballar per superar les dificultats serà un temps perdut.

Fa uns mesos vaig dir, dirigint-me als diputats i diputades del Parlament de Catalunya, que hem de reivindicar i recuperar els nostres valors. El Treball com la nostra identitat bàsica. La Tenacitat necessària per fer realitat les nostres aspiracions col.lectives. El Rigor en la nostra manera de fer, amb el propòsit de fer la feina ben feta i d'aspirar a l'excel.lència. La Creativitat. Buscant, en el talent individual i col.lectiu, la nostra millor arma per guanyar-nos el futur ... I l'Ambició d'esdevenir un país econòmicament pròsper, socialment just, territorialment equilibrat, culturalment ric i nacionalment ple. És aquesta actitud col.lectiva de valors compartits, la que ens servirà per recuperar la confiança en nosaltres mateixos i la força per plantar cara a l'adversitat. És agafant aquests valors com a bandera que defensarem la Catalunya d'avui i que farem que ens respectin.

I és així que enfortirem Catalunya en uns moments difícils com els actuals. I que aconseguirem sortir més preparats i competitius d'aquesta crisi global. Ara, i en el futur, serem forts si som un sol poble, si actuem units, si ho fem amb sentit de país, si tothom té oportunitats, i si entenem la nostra identitat en una Espanya plural, en una Europa en construcció i en un món obert.

És, per tant, temps d'enfortir Catalunya. Temps de confiar, de nou, en els valors del treball, la tenacitat, el rigor, la creativitat i l'ambició. Valors que fan marca de país, que ens fan sentir orgullosos, que són admirats arreu, i que fan de Catalunya una nació amb futur i esperança. Aquests valors han de ser la nostra aportació en un món global ple de dubtes i incerteses.

Si ho fem així, tots plegats -i sé que en som capaços-, sortirem enfortits d'aquesta prova. No en tinc cap dubte. No es tracta d'un desig benintencionat o d'una voluntat optimista, només... No. Els parlo confiat, segur, i convençut que Catalunya serà rica i plena, per a tothom, després d'aquest període difícil.

Com a president compto amb tots vostès; tenen el meu compromís personal, el del Govern i el de tota l'administració catalana per treballar plegats aquest any que és a punt de començar.

Acabo, amb un record especial pels catalans i catalanes que viuen, treballen, investiguen o fan tasques voluntàries fora de Catalunya, arreu del món. Allà on siguin els catalans, allà està Catalunya. Una abraçada ben forta i sentida per a tots ells.

Moltes gràcies, bones festes i bon any nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada