dissabte, 6 de desembre del 2008

30 anys de la Constitució, però encara no deu ser el moment...

Avui fa 30 anys la majoria de ciutadans de l'estat espanyol van votar la Constitució espanyola (wiki), consolidant d'aquesta l'actual sistema democràtic i deixant enrere la funesta dictadura del general Franco.

La Constitució, doncs, va ser aprovada, prèviament consensuada amb la majoria de partits amb representació parlamentària, establint un ampli acord en el qual la majoria, malgrat les renúncies personals, es sentís mínimament còmode. Una Constitució, al cap i a la fi, per deixar enrere la dictadura i entrar plenament en la recuperació de la democràcia.

Ens agradi més o menys, la Constitució ens ha permès consolidar la democràcia i desenvolupar, encara que no completament, l'anomenat Estat de les autonomies. Naturalment el grau d'insatisfacció respecte aquest darrer terme va per barris, ja m'enteneu... però el fet és que aquest gran pacte de fa trenta anys ens ha permès viure'ls en democràcia i llibertat (terme que també és qüestionat)...

Però la Constitució, que és llei, no és una llei sagrada que ha de guiar els nostres designis indefinidament... la Constitució ha de ser la llei màxima, si voleu, però sobretot una llei suficientment flexible per adaptar-se, no cada any, però sí cada cert període de temps, als canvis que d'una manera més ràpida cada dia es produeixen (socials, econòmics, polítics, demogràfics...).



Perquè ara la situació és molt diferent de la de fa 30 anys; no li cal, a perer meu, un simple restyling... li cal una actualització i, sobretot, una projecció al futur... Naturalment cada ciutadà la canviaria al seu gust, la Constitució, fins trobaríem nostàlgics que l'abolirien per recuperar un estat totalitari...

Jo, personalment, la faria més federal, potser emfatitzant més el què ja contempla, malgrat el terme federal no hi figuri; la faria republicana, és a dir, desvincularia la funció del Cap d'Estat de la figura del Rei, de la Monarquia. Conscient que per a la seva modificació cal un ampli consens, sé que aquesta és una empresa, si no impossible, realment molt i molt difícil avui per avui...

Avui la Constitució fa 30 anys... i malgrat aquests anys, encara sembla que ens faci por modernitzar-la, actualitzar-la, projectar-la cap als propers 30 anys... al cap i a la fi, parlar de la Constitució és, si fa o no fa, parlar del model d'estat que volem... i aquí, naturalment, tants caps, tants barrets!.

------------------------------------------

pd1: Els pares de la Constitució (wiki)
Fragment: La Constitución de 1978 nos ha traído el mayor período de democracia y bienestar social de nuestra historia. Está repleta de aciertos y contiene algunas omisiones que debieran ser suplidas. Una Constitución viva, como la nuestra, siempre necesita ajustes como consecuencia del transcurso del tiempo. Pero antes que estas reformas convenientes, urge atender a la reforma necesaria y que, a mi juicio, ya no puede esperar: la del Senado. El pueblo guarde a la Constitución muchos años. Pero que la reforma del Senado no tarde ni uno más.

pd3: articles sobre la Monarquia en aquest bloc:
Ventolada Borbònica!, publicat el divendres 16 de novembre de 2007.
Cartes als Reis, publicat el dissabte 5 de gener de 2008.
Desig (utopia?) de República, publicat el dilluns 14 d'abril de 2008.
Reina per un dia..., publicat el dissabte 1 de novembre de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada