dilluns, 1 de desembre del 2008

1 desembre: Dia Mundial contra la Sida

Greu pandèmia, la sida. Malgrat no coneix races, classe social i gènere, afecta especialment al continent africà essent una de les principals causes de mortalitat. Malgrat els avenços científics, amb l'objectiu de convertir-la en malaltia crònica en comptes de mortal, la sida ha de continuar essent una de les grans lluites globals.

COMUNICAT CONJUNT DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2008
ACTUA. Mantenim la promesa

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va instituir, ara fa vint anys, el dia 1 de desembre com el Dia Mundial de la Sida per sensibilitzar i implicar tots els sectors de la societat en la lluita contra la infecció pel VIH i la sida.

En els darrers anys, els avenços en els nous medicaments contra la infecció pel VIH i la sida han implicat un augment de la qualitat i de l’esperança de vida. Però al mateix temps han comportat una certa disminució en la percepció del risc i un relaxament en l’adopció de les mesures preventives.

Això fa que continuïn apareixent noves infeccions pel VIH, sobretot a través de la via sexual, i també altres infeccions de transmissió sexual (ITS). La sexualitat ha de ser viscuda de forma saludable i és per aquest motiu que la prevenció ha estat i continua sent l’element més important i eficaç per combatre el VIH i les altres ITS, sense deixar de reforçar les estratègies per evitar les infeccions per injecció de drogues i durant el període gestacional.

Les institucions, en col·laboració amb les organitzacions no governamentals i amb el conjunt de la població, han de continuar facilitant l’accés a l’educació per a la Salut sexual i als instruments de prevenció, respectant les diferents opcions sexuals, amb la finalitat que les persones adoptin les mesures preventives necessàries.

Per tant, aquesta jornada ha de servir per potenciar el missatge dels líders i responsables pel que fa al compromís en l’accés universal a la prevenció, el tractament i l’atenció del VIH/sida, i és una bona ocasió perquè cadascun de nosaltres participi de forma més activa en la lluita contra l’epidèmia del VIH.

A Sarrià de Ter fa anys que el Dia Mundial contra la Sida està marcat al nostre calendari, amb activitats adreçades sobretot als joves.

També aquest any, des de l'àrea de joventut, s'ha organitzat el 2n VIHatge en Marxa...


Aquest proper 5 de desembre es farà el 2n VIHatge en marxa contra la Sida al CS Apaga la Tele. Els actes començaran a les 19:30 amb el Joc "La Marxa del Condó". Seguidament es farà un sopar popular gratuït. Cal però que us apunteu al CS Apaga la Tele, a les oficines del Coro (de dilluns a divendres de 8 a 15h), trucant al telèfon 649 269 892 o enviant un mail a atv@sindominio.net. Després del sopar, festa de disfresses i jocs de kukanya. Es repartiran preservatius. Amb el DJ Kakita!
I el dia 14 de desembre es farà un passi de pel.lícula també al CS Apaga la Tele.

Aquests actes estan organitzats per l'Àrea Jove de l'Ajuntament de Sarrià conjuntament amb l'Associació Cultural Apaga la Tele. Amb la col.laboració de la Diputació de Girona, la Direcció General de Joventut, Institut Català de les Dones, i l'Associació Comunitària Anti Sida de Girona (ACAS).

Com cada any la Generalitat de Catalunya comunica, també en motiu del Dia Mundial de la lluita contra Sida, algunes dades interessants:
Un 30% dels nous diagnòstics s'han efectuat tardanament ja que la infecció pot passar desapercebuda durant anys.
La principal via de transmissió del VIH entre els nous diagnòstics d’infecció pel VIH és la via sexual.
En sis anys, el retard en el diagnòstic s’ha reduït del 44% al 31,7%
De tots els casos declarats, el 80,5 % són homes i el 19,5 % dones
La Sida a Catalunya afecta sobretot a població en edat compresa entre 25 i 39 anys.

Aquestes i altres dades formen part de l'ACTUALITZACIÓ DE LES DADES SOBRE L’EPIDÈMIA VIH/SIDA A CATALUNYA FINS A 30 DE JUNY DE 2008 (.doc) del Departament de Salut i del CEEISCAT (Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya).Per a una informació més global, al web worldaidscampaign.org podreu conèixer la campanya a diferents països, descarregar-vos imatges i postals i molta més informació.

Naturalment a la pàgina de l'OMS (sida) també hi trobareu informació sobre la malaltia.
-----------------------------

pd1: ¿Te acuerdas? - '25 años del sida'


pd2: Queen - Live Aid - Part 1 (1/5)


pd3: Queen - Live Aid - Part 2 (2/5)


pd4: Queen - Live Aid - Part 3 (3/5)


pd5: Queen - Live Aid - Part 4 (4/5)


pd6: Queen - Live Aid - Part 5 (5/5)


pd7: Dire Straits. Sultans of Swing - Live Aid


pd8: Dire Straits & Sting - Money For Nothing Live Aid 1985


pd9: Sting Message in a Bottle @ Live Aid 85


pd10: Sting + Phil Collins Every Breath You Take @ Live Aid 85


pd11: Eric Clapton - Layla (Live AID 85)


pd12: U2 BAD Live Aid 1985


pd13: perdoneu l'excés de nostàlgia... però aquell va ser un gran concert i, sobretot, un cant (un crit!) contra la sida...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada