dimecres, 14 de setembre del 2022

El dia que es mori el rei emèrit


Fa més de 81 anys que no es mor un rei espanyol
. El darrer va ser Alfons XIII, que va morir l'any 1941 exiliat a Roma, despullat de la seva condició reial després de donar suport a l'alçament militar i que, acabada la Guerra Civil el general Franco li digués que d'això de Cap d'Estat ja s'hi posava ell... 

Per trobar un rei mort regnant hem de recular encara més, quasi 137 anys amb la mort prematura del rei Alfons XII als 27 anys, a finals de novembre de 1885, mig any abans del naixement del seu tercer fill, primer baró, que el va succeir després de la regència de la reina Maria Cristina.

Alfons XII ha estat fins ara el darrer rei que s'ha mort regnant i a Espanya i, com el d'ara de la reina Elisabet II, el seu també va ser un enterrament amb tots els honors: carruatge i marxes fúnebres, escorta reial, comitiva civil, capella ardent, aclamació popular, canonades a mode de salves, una gran gentada pels carrers i multitud de balcons i finestres amb crespons negres i banderes.

No sé si el rei emèrit Joan Carles I tindrà l'ocasió de pensar, quan assisteixi al funeral de la reina Elisabet II, com serà el seu enterrament quan la terra inevitablement el cridi. Veient el declivi del seu regnat i la polseguera de corrupció que va deixant enrere, no sé si ja no el poble sinó fins i tot la pròpia casa reial plantejaran un comiat amb tants honors, devoció i parafernàlia

El dia que es mori el rei emèrit tal vegada els honors li facin més als Emirats Àrabs, la seva segona pàtria sinó, ja a aquestes alçades, la primera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada