dimecres, 13 de gener del 2021

Vostè pregunta


Quan ens pregunten, quan algú ens fa una pregunta, generalment responem. És la trampa de les preguntes, que ens inciten a respondre-les, encara que no en coneguem la resposta correcta (cas que n'hi hagi), encara que no sabem què respondre...

Si ens pregunten responem, a vegades amb una fugida d'estudi, o bé amb una altra pregunta, o fins i tot sense dir paraula, amb un gest que ho diu tot! Sigui com sigui responem; aquesta és la màgia de les preguntes...

De fet a vegades és més difícil fer la pregunta correcta que trobar la resposta correcta, i és que fins i tot hi ha qui eleva les preguntes a art, amb allò de l'art de preguntar...

Preguntar és necessari per a conèixer
, per a aprendre, per a descobrir, tant si la pregunta la fem a algú altre, com si ens la fem a nosaltres mateixos; el problema el tenim, a vegades, quan responem, fins i tot a nosaltres mateixos, sense haver escoltat la pregunta, fent-li cas omís!

La pregunta és un element clau, per exemple, en els processos de selecció de personal, en les entrevistes de feina, tant pel que ens poden o preguntar, com pel que les preguntes amaguen, el que ens pregunten de forma implícita i no sempre evident, les temudes preguntes trampa... La literatura, en l'àmbit dels recursos humans, és basta i extensa.

Davant una entrevista de selecció generalment ens preparem molt les respostes, intuint les preguntes que ens faran, però poques vegades ens preparem les preguntes que nosaltres també hem de fer. Si preguntar és necessari per a conèixer, és important preguntar per conèixer el lloc on volem anar a treballar, i la millor eina que tenim a l'abast és la pregunta.

En èpoques com aquesta que estem vivint, curulla d'incerteses, és normal tenir més preguntes que respostes, i més quan cada resposta genera noves preguntes... No trobar, ni tenir respostes a vegades es angoixant!

Malgrat això, i per més que a vegades ens incomodin, i a risc d'haver-ne de suportar alguna d'impertinent, les preguntes no només són importants, també són necessàries.

Joaquim Maria Puyal, insigne periodista ara retirat, a finals dels anys setanta del segle passat va apropar-nos a l'art de preguntar amb el programa de televisió "Vostè pregunta", i és que com demostrava aquell programa, i tants altres després, la pregunta és ineludible, i a vegades és fins i tot millor que la resposta!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada