dimecres, 14 d’octubre del 2020

Pont Major des de sempre


Des d'aquesta setmana un gran mural al costat del Pont de l'Aigua dóna la benvinguda a qui, bé provinent del propi pont, bé provinent de Campdorà, entra al barri del Pont Major.

El mural bé podria ser una al·legoria del barri, que viu i batega entre el riu Ter i la via del tren, i és fruit d'un procés participatiu en el que els que els veïns i veïnes hem "festejat el carrer".

Aquest és el segon mural que s'hi pinta, al barri, o de fet podríem dir que és el tercer, si comptem el mural "pissarra" que també va formar part del projecte i que va servir, a mode de llenç, per a recollir una rica pluja d'idees...

En aquest gran mural hi ha poca lletra, "Pont Major des de sempre", un lema que és, alhora, una declaració d'amor etern i una reafirmació de ser d'un barri que no es vol diluir ni engolir indefectiblement per la ciutat de la que forma part. És un mural que diu i sobretot mostra, d'entrada i a tothom que s'hi endinsa, que som, que hi som!

Un altre mural, uns metres més enllà en direcció al centre de Girona, destil·la més com som, com els veïns i veïnes ens reconeixem... És el mural que decora la paret lateral de les Destil·leries Gerunda, que tot i ser un edifici catalogat també hi té, a la paret lateral, un vistós anunci per a penjar-hi publicitat comercial...

En aquest mural la paraula pren el protagonisme, i si en l'altre es dibuixa l'espai físic del barri, el seu territori, en aquest el barri es defineix a sí mateix: "llars unides en la diversitat dels seus colors: com nosaltres, com tu, com jo, com la diversitat d'un barri de colors".

Sí, el Pont Major és un barri de contrastos; també el podríem definir com un barri divers, plural, tant com ho és la seva gent, la seva pell; només cal passejar-s'hi per observar la diversitat social, cultural, urbanística i fins i tot arquitectònica d'un barri que, per si sol i a peu de carrer, explica molt bé la seva història.

Aquests murals representen la culminació d'un procés col·lectiu de participació i creació artística que s'ha emmarcat en el projecte Festegem el carrer; el projecte volia prendre el pols emocional dels veïns i veïnes del barri vers el nostre espai físic, alhora que traduir aquest pols en art...

El confinament ha dificultat tot aquest procés participatiu i creatiu, però no l'ha impedit, i més enllà del treball fet, certament valuós, tot i que fungible, resta la seva representació artística, especialment important en un barri on no prodiguen massa les manifestacions artístiques al carrer.

Pont Major des de sempre: us donem la benvinguda a un barri de colors...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada