dilluns, 10 de juny del 2019

La setmana dels retrets


Hi ha la setmana santa, la dels barbuts, la dels tres dijous i fins i tot, paraula d'escolta, la del cigró! Cap d'aquestes s'escau aquesta setmana, que em temo que esdevindrà, més o menys arreu, la setmana dels retrets!

Coneguts els resultats, fetes les càbales i algunes reunions, que no tothom es reuneix amb tothom, aquests dies es comencen a definir els pactes electorals, més o menys naturals segons qui els jutgi, que hauran de regir els futurs governs municipals.

És curiós veure, fins i tot amb certa distància és divertit, com en alguns municipis s'estableixen pactes a priori sorprenents, com els que s'estan produint entre Junts per Catalunya i el PSC, que poden despertar el recel d'ERC, o els que els Comuns o Podem (que tot i assemblar-se no són exactament el mateix) segellen amb els socialistes, titllats pels altres, fins i tot per Junts per Catalunya quan els convé, abanderats del 155!

Els pactes municipals es teixeixen més per afinitats personals i programàtiques en clau local que per les fílies i fòbies polítiques que marquen la política al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats... És més, en alguns casos simplement aflora el pragmatisme polític, interessat i interessant naturalment per les dues, o més parts que segellen l'acord.

Tota aquesta pluja fina d'acords diversos alimenta l'argumentari de retrets dels qui se n'han sentit exclosos i dels qui, sense opció de participar-hi, comencen a exercir frontalment d'oposició, fins i tot abans de la constitució del consistori municipal.

Aquesta és la setmana dels retrets, i el foc creuat no necessàriament reconeix, ni respecta, els blocs de caràcter nacional i de l'eix dreta-esquerra... Aquesta és, també, part de la gràcia de la política municipal!

És clar que finalitzada aquesta setmana, els retrets no cessaran, car la constitució dels consells comarcals, diputacions i, allà on correspongui, autonomies seguiran animant el pati polític, fins a la investidura del president del govern espanyol.

Comptat i debatut més que una setmana, diria que ens queda més d'un mes de continus retrets entre uns i altres...

M'aniré a preparar un bol de crispetes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada