dimecres, 12 de juny del 2019

El semàfor més(?) inútil de Girona


En la mobilitat urbana hem avançat en moltes coses, també a Girona, i en d'altres simplement, bé, hem fet el que hem pogut, suposo...

Dècades enrere vam substituir molts encreuaments regulats amb semàfors per rotondes, algunes de les quals han acabat igualment regulades per semàfors... No són aquests, però, uns semàfors inútils, sobretot si serveixen per a facilitat el pas de vianants, bicicletes i, ara també, patinets!

A Girona fa temps que tinc detectat el que és, possiblement, el semàfor més inútil de la ciutat, per mi (tot i el meu discutible criteri) tot un esperpent! Situem-nos!

Davant el supermercat Caprabo del carrer de Pedret hi ha una calçada lateral paral·lela al carrer i que serveix, entre d'altres coses, per accedir a la gasolinera i l'aparcament del supermercat; la calçada lateral s'allarga un bon tros en direcció a Girona, exactament fins on comença la zona enjardinada de Pedret.

Quan s'accedeix a la calçada lateral des de la rotonda del Caprabo i es segueix en direcció Girona, just quan s'acaba l'aparcament del supermercat, en la intersecció del carrer de l'illa de Fuerteventura (el que hi ha just davant dels Plats Cuinats Vilanova) hi ha un semàfor generalment sempre en vermell.

Quan es detecta un vehicle, i abans que el semàfor canviï a verd, el semàfor que hi ha just a la calçada principal del carrer Pedret, en direcció a Girona, es posa en vermell (passant pel taronja) per, se suposa, donar prioritat de pas als qui, des de la calçada lateral, es volen incorporar al carrer principal, fent un gir a l'esquerra.

Aquest moviment (de la calçada lateral a la principal sempre en direcció Girona) és un moviment que, sense semàfors, es fa metres més endavant dues vegades, i metres enrere, a la calçada lateral que hi ha al Passeig Sant Joan Bosco (dels Embotits Boadas als Salesians) força vegades més!

El més divertit, però, és que molts vehicles en comptes d'incorporar-se a la calçada en direcció Girona tiren recte o, sobretot, fan el gir a la dreta i, passant pel carrer de l'illa de Fuerteventura, ressegueixen el perímetre de l'aparcament del Caprabo i van a buscar el tram final del Pont de l'Aurora per accedir de nou a la rotonda que hi ha al capdamunt!

És a dir, en moltes ocasions el semàfor de la calçada principal en direcció Girona es posa vermell perquè, simplement, no s'incorpori a la calçada principal cap vehicle!

Però això no és tot; el semàfor de la calçada principal venint de Girona en direcció al Pont Major segueix en verd, pel que és totalment temerari (a banda de prohibit) fer el gir i canvi de sentit, des d'aquell punt de la calçada lateral, motiu pe qual els cotxes que han d'anar en direcció al Pont Major giren a la dreta i tornen a buscar la rotonda de Can Punxa...

La paradoxa és que en totes les altres interseccions de la calçada lateral i el carrer principal (sigui el passeig Sant Joan Bosco o el carrer Pedret) es pot accedir al carrer principal en els seus dos sentits, excepte aquest aquest punt en el que hi ha semàfor!

Temps enrere aquest semàfor tenia molt de sentit, sobretot tenint present el sentit invers a l'actual que tenia aquell tram del carrer de l'illa de Fuerteventura...

Aquest semàfor, ja em perdonareu, és bastant inútil, quasi tant com el mini carril de bus, taxi i bicicletes que hi ha al carrer Pedret venint de Girona, just abans de la rotonda a l'alçada del Caprabo. Ara que està pendent de pintar de nou, després de la renovació del paviment, veurem si es reprodueix l'acudit o, finalment, s'imposa el sentit comú...

Pel que fa al semàfor, no tinc massa esperances... i d'altra banda reconec que aquest tampoc és el problema que més em preocupa del Pont Major, encara que el semàfor ja pertanyi a Pedret!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada