dimecres, 19 de juny del 2019

Operació ratafia!


No tenim proves, de moment, que la (re)investidura l'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona, amb els vots del PSC i del díscol i controvertit Manuel Valls, fos una operació d'estat per evitar un alcalde, Ernest Maragall, independentista.

Sí que en tenim de l'operació de país, m'agradaria pensar que anomenada "Operació ratafia", per evitar un govern municipal a Santa Coloma de Farners amb una alcaldessa de Junts per Catalunya fruit d'un pacte, entre d'altres, amb el PSC! Ecs!

De debò el president Torra va aixecar el telèfon? De debò el president Torra va aixecar el telèfon i, com a president del govern, va trucar al grup d'Independents per la Selva, al d'ERC i al de Junts per Catalunya per fer-los quadrar i que pactessin, sí o sí, entre ells?

No és propi d'un president de govern, sigui el president que sigui, sigui el govern que sigui, fer aquestes trucades; aquestes són trucades que, en tot cas, fan i han de fer, si ho consideren oportú, els partits polítics (no el govern) en nom del partit (no del govern) i al seu propi partit, no el president del govern, com a president del govern, a qualsevol partit o grup municipal... Trist.

"El president Torra no mana a Santa Coloma", va afirmar l'ara alcaldessa Susagna Riera, en plena implosió del plenari de constitució, posant en boca seva aquestes paraules, segons va dir, del president Puigdemont, a qui ella es deu...

Però després del que va passar a Santa Coloma de Farners hom podria assegurar que, que efectivament el president Torra mana, i molt, a Santa Coloma, però que només mana a Santa Coloma de Farners!

Em pregunto si la nit de divendres a dissabte, sinó abans, el president Torra també va trucar personalment i com a president, als 18 grups municipals d'ERC i 25 de Junts per Catalunya que arreu del país han pactat (inacceptable!) amb el PSC? Ecs!

Estaria bé que ell mateix, o bé la portaveu del govern, ens aclarís el dubte, doncs la imatge d'un president del govern trucant a grups municipals per condicionar pactes embruta la figura institucional de la presidència del govern, i ataca i menysprea l'autonomia municipal.

El que va passar al ple de Santa Coloma de Farners mereix una serena reflexió, doncs en el combat de les idees ha de prevaldre sempre el respecte a les persones; són les persones, i no les idees, el que més cal respectar. I el que sap més greu que la manca de respecte també provingués de càrrecs electes, i més concretament de la mesa d'edat, encarregada de presidir i ordenar el procés de presa de possessió i d'elecció de l'alcalde o alcaldessa, no de torpedinar-lo per activa i per passiva.

I respecte l'anècdota de la retirada del quadre del president Torra de la sala de plens, bé, només deixar clar que, potser el ciutadà Quim Torra no, però la figura del president de la Generalitat no és patrimoni exclusiu de ningú, sinó de tothom; ja entenc que en un ambient caldejat com el que es va viure, amb els nervis a flor de pell, la impulsivitat vencés i derrotés la serenitat i la calma...

Santa Coloma de Farners
ha mostrat el pitjor de la política municipal, i la bona notícia és que aquesta lamentable imatge només la vam veure a Santa Coloma; a la resta de municipis, fins i tot en aquells en els que forces independentistes (o processistes, com vulgueu, tant se val...) han pactat amb el PSC va imperar, al costat de la lògica discrepància política, el mínim respecte institucional.

El fracàs de la "Operació ratafia" ha estat, més enllà del mal institucional que fa a la presidència del govern, la seva indissimulada indiscreció... En fi, ni això sabem fer bé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada