dimarts, 18 de desembre del 2018

Els interrogants i les incerteses del nou institut de Sarrià de Ter


L'anunci del nou institut de Sarrià de Ter ha obert alguns interrogants i generat certes incerteses al voltant de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà de Girona, tal i com vaig intentar explicar ahir; l'anunci, però, més enllà de la bona notícia que representa per Sarrià de Ter (i per extensió també per Sant Julià de Ramis), obre al mateix temps alguns interrogants i certes incerteses al voltant del propi nou institut de Sarrià de Ter.

És cert que alguna cosa en sabem: que provisionalment es construirà en mòduls prefabricats, que res tenen a veure amb els barracons d'altres temps; que es començarà amb dues línies d'ESO, tot i que la previsió és que finalment sigui un institut de quatre línies d'ESO i dues de batxillerat; que donarà servei a l'alumnat provinent de les escoles Montserrat i Castellum, i es contempla que també al de les escoles de Medinyà, Cervià de Ter i Sant Jordi Desvalls, evitant així la massificació de l'institut de Celrà; que els mòduls prefabricats aniran a la parcel·la que hi ha rere el CAP Sarrià de Ter i que l'institut definitiu (el d'obra!) es preveu allà on ara hi ha l'escola bressol (on anirà la nova?, qui la pagarà?), juntament amb la parcel·la on per Fires de Girona es va instal·lar el Circ Raluy...

Sabem moltes coses, és cert, i com més en sabem més interrogants se'ns obren, fins i tot més incerteses tenim... Ja sabeu, allò de la felicitat de l'ignorant!

És evident que no són poques les famílies de Sarrià de Ter que es fan moltes preguntes, sobretot les famílies que tenen mainada a 6è de primària a l'Escola Montserrat, però també famílies que tenen mainada a 6è de primària a l'Escola FEDAC del Pont Major, que també n'hi ha... Aquestes famílies són les directament afectades i és lògic que es preguntin, per exemple, si podran triar indistintament institut (el de Sarrià de Ter i el Narcís Xifra), si una i altra escola tindran doble adscripció.

Podrà un o una alumne de Sarrià de Ter provinent de l'Escola Montserrat anar a l'Institut Narcís Xifra si vol? I si hi té un germà o germana? I un o una alumne que viu a Sarrià de Ter, però que prové del FEDAC Pont Major, podrà anar a l'Institut de Sarrià de Ter?
És evident que les adscripcions de les escoles definiran els seus instituts de referència i aquest fet pot condicionar l'escolarització dels infants ja des del principi de primària, quan no des de l'educació infantil!

També hi ha famílies expectants per conèixer el model educatiu i pedagògic que seguirà el nou institut de Sarrià de Ter: seguirà el model de l'Escola Montserrat de Sarrià de Ter, el del Castellum de Sant Julià de Ramis, o cap dels dos? Hi ha famílies també tenen en compte aquest factor per a prendre decisions tant importants com la tria d'una escola, d'un institut...

I fins i tot hi ha famílies, també de Sarrià de Ter, que tenen mainada que ja cursa ESO, cicles o batxillerat a l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà i es pregunten si tot plegat afectarà també als cursos que encara els queden a l'institut, com afectarà la reducció del professorat i dels recursos...

Aquestes són alguns dels interrogants i les incerteses que planen sobre algunes famílies de Sarrià de Ter i fins avui no em consta que l'Ajuntament de Sarrià de Ter les hagi recollit per mirar de donar-hi resposta, sigui seva o d'Educació.

Avui fa tres setmanes, el passat dimarts 27 de novembre, vaig instar al govern municipal de Sarrià de Ter a convocar dues reunions, una amb l'Escola Montserrat i l'altra de caràcter més general a nivell de poble, ambdues amb la participació del delegat territorial d'Educació, per informar del projecte, els passos que es faran i recollir, i si és possible resoldre, els dubtes i les preguntes de les famílies de l'Escola Montserrat, també de les famílies de Sarrià de Ter escolaritzades en altres escoles...

Tres setmanes després d'aquest prec, que vaig fer com a regidor de l'Ajuntament de Sarrià de Ter, no només no em consta que no s'ha fet cap reunió informativa, tampoc em consta que n'hi hagi cap de convocada...

No es mereixen ser informades les famílies de Sarrià de Ter? No, no n'hi ha prou amb un comunicat de premsa i un parell de fotos; el govern municipal de Sarrià de Ter es va afanyar a difondre la notícia a les xarxes socials però no sembla haver-se afanyat amb el mateix delit per informar-ne a les famílies, als veïns i veïnes.

Sí que va fer bé els deures l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis, que sí va fer una reunió informativa amb la participació del delegat territorial d'Educació. Perquè no a Sarrià de Ter?
Tal notícia ni tan sols ha motivat la convocatòria del Consell Escolar Municipal de Sarrià de Ter, que fa més d'un any que no es reuneix. Incomprensible!

En fi, si ahir afirmava que Educació en aquesta gestió havia suspès, avui afirmo que el govern de Sarrià de Terdeures per fer...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada