dijous, 27 d’abril del 2017

Ha desafinat Lluís Llach?


Lluís Llach ha fet un "Santi Vidal", certament de menor intensitat i també de menor transcendència, doncs a diferència del jutge al cantant dels Setze Jutges ni el govern ni els partits que li donen suport l'han volgut desautoritzar.

Lluís Llach, diputat independent de Junts pel Sí, va dir aparentment una obvietat: que els funcionaris que no compleixin la llei seran sancionats. El què va dir és obvi i fins i tot irrefutable; el com ho va dir, a quins funcionaris es van referir i en relació a la llei a acomplir, és a dir el context, van afegir a la seva obvietat un to indissimulat d'amenaça:

“En el moment que tinguem la llei de transitorietat jurídica, allò obligarà tots els funcionaris que treballen i viuen a Catalunya. El que no la compleixi serà sancionat. S’ho hauran de pensar molt bé. No dic que sigui fàcil, al revés, molts d’ells patiran. Perquè dins dels Mossos d’Esquadra hi ha sectors que en són molt contraris”.

D'acord que cal tenir present el context en què Llach va dir aquestes paraules, en un acte organitzat per Òmnium Cultural, no en una reunió amb els sindicats dels Mossos d'Esquadra, però sincerament sorprenen (o si més no a mi em sorprenen) i més venint d'ell!

No deixa de ser curiós, no obstant, que el mateix que el diputat Lluís Llach va dir en relació a la llei de transitorietat jurídica i els funcionaris en general, els Mossos d'Esquadra en particular, l'estat espanyol ho diu i reitera en relació a les lleis espanyoles (i catalanes) vigents i els càrrecs electes que les "surfegen", sinó incompleixen directament per acció o omissió: qui no compleixi la llei serà sancionat!

El dubte raonable és fins a quin punt es podrà sancionar l'incompliment d'una llei suspesa, doncs per més que la de transitorietat s'aprovi de forma exprés també s'espera que es suspengui cautelarment de forma exprés...

Ha desafinat Lluís Llach?
Lluís Llach ha fet un "Santi Vidal" i el president i el govern van sortir en la seva defensa davant els previsibles atacs de l'oposició, defensa no tant del que va dir sinó de la persona, del que Lluís Llach representa, doncs les seves paraules no poden ser refermades, avui per avui, ni pel conseller d'Interior ni pel propi president de la Generalitat; potser per això, en cas de necessitar dir-les, les diu un diputat...

Lluís Llach no ha estat desautoritzat però no sé si portes endins haurà rebut algun advertiment doncs les seves desafinades (?) paraules refermen la convicció dels qui ja la tenen, però no són de les que ajuden a convèncer els poc convençuts, aquesta desitjada massa d'indecisos que poden fer decantar la balança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada