dilluns, 3 d’abril del 2017

Els pressupostos del referèndum


El vicepresident del govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, feia aquest cap de setmana una crida a la ciutadania a mobilitzar-se i defensar els pressupostos; la crida la va fer en qualitat de president d'ERC en una intervenció del consell nacional del seu partit. Defensar el pressupost? Mobilitzar-nos pel pressupost?

La crida no és gratuïta doncs el govern espanyol ja ha demanat al Tribunal Constitucional la suspensió del pressupost presentant un recurs d'inconstitucionalitat contra les partides pressupostàries que han de servir per realitzar el referèndum o referèndum!

El pressupost, doncs, com a nou cavall de batalla entre els governs de Catalunya i Espanya. El pressupost fins ara havia estat un escull intern dins l'independentisme, prou que ho sabem amb la negativa de la CUP a aprovar el de 2016 i provocant la qüestió de confiança al president Puigdemont, regal enverinat que ell va saber aprofitar per fer un viratge del full de ruta amb el referèndum o referèndum!

I és que, tal i com va anunciar el president Puigdemont, pressupost i referèndum van íntimament lligats! I per més escarafalls que faci la CUP fins i tot ells han acabat acceptant aquesta premissa facilitant-ne, ara sí, l'aprovació a contracor, amb el nas tapat, però aprovant-los al cap i a la fi...

"El que cal defensar, perquè és de majories, i perquè està perseguit, és el referèndum. No aquests pressupostos", piulava la diputada de la CUP Anna Gabriel responent a la crida d'Oriol Junqueras. Ja poden anar dient els de la CUP, ja poden anar llençant amenaces que si no es fa el referèndum faran caure el govern... de moment han ajudat a aprovar uns pressupostos només per la pastanaga del referèndum, ells que deien que una cosa (referèndum) i l'altra (pressupostos) anaven separades; amb la qüestió de confiança el govern, i especialment el president Puigdemont, van tornar a prendre el control del procés, desactivant el factor CUP: sense pressupostos no hi ha referèndum!

En qüestió de dies aquests pressupostos també seran perseguits, doncs contenen la llavor del mal: les partides per fer el referèndum! Per això els ha aprovat part de la CUP i pel mateix motiu el govern espanyol els recorrerà i perseguirà fins a la seva suspensió, no en va són els pressupostos del referèndum!

I si fins ara el referèndum el capitalitzava el president Puigdemont (referèndum o referèndum) ara guanyarà més protagonisme el vicepresident Junqueras en la seva qualitat de titular del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat i, per tant, màxim responsable d'aquests pressupostos!

Junqueras, fins ara en un (diuen) calculat segon terme, entra fort en escena com a responsable dels pressupostos del referèndum... la partida, apassionant i esgotadora a vegades a parts iguals, continua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada