dimarts, 22 de desembre del 2015

L'Espanya ingovernable


Les eleccions del 20D han sacsejat el panorama polític espanyol com feia anys, dècades, que no passava!

La notícia però, més que la fi (veurem si temporal o definitiva) del bipartidisme és la ingovernabilitat d'Espanya! La governabilitat és més incerta que oberta i requereix de pactes que, de produir-se, tindran un preu molt alt, per alguns quasi impagable!

Els partits ja han començat a llençar missatges en clau de pactes, com el del PSOE tancant-se a facilitar, de moment, la investidura de Mariano Rajoy, petició que fins i tot li ha fet Ciudadanos, o el de Podemos posant preu a una (im)possible investidura de Pedro Sánchez: acceptar el dret a decidir i el referèndum a Catalunya.

Amb aquest panorama la investidura del proper president del govern espanyol s'entreveu més complicada que la del president català, ens mans d'una CUP que adjectivarà aquest diumenge si el 2016 serà electoral o no!

Com en el cas de Catalunya, que és el 10 de gener, la investidura del president del govern espanyol també té data de caducitat: dos mesos a partir de la primera votació.

I és que tota la tinta que l'opinió pública i publicada espanyola ha gastat per riure's de la ingovernabilitat de Catalunya ara se l'haurien de beure sencera, glop a glop, veient la ingovernabilitat d'Espanya!

Mariano Rajoy és qui primer ha de moure fitxa per intentar ser (re)investit president i el primer moviment és iniciar el "pressing" PSOE, amb la complicitat de Ciudadanos. La política espanyola i la catalana no semblen tan diferents, comparteixen, tot i que amb vectors de forces, variables i circumstàncies diferents, la dificultat per resoldre la pròpia governabilitat.

Que Catalunya és ingovernable?... Espanya ho és més! Se'n sortirà Rajoy, se'n sortirà Mas? Hivernarà la governabilitat de llurs potencials governs?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada