dilluns, 7 de desembre del 2015

El dia de la marmota


El dilluns 25 de maig d'enguany els veïns i veïnes de Sarrià de Ter ens vam despertar amb uns resultats electorals, si fa o no fa, com els del dilluns 23 de maig de 2011. Les eleccions municipals d'aquesta primavera han deixat una situació a Sarrià de Ter molt semblant, per bé que no idèntica, a la de l'anterior mandat municipal, del 2011 al 2015.

La composició del Ple de l'Ajuntament de Sarrià de Ter manté la mateixa correlació de forces que a l'anterior mandat, amb el manteniment de l'amplíssima majoria del grup municipal d'ERC, i la presència unipersonal dels grups municipals de CiU i de la Candidatura de Progrés, que com ja vam explicar a l'anterior número de la revista Parlem de Sarrià, ha pres el relleu al grup municipal del PSC.

És evident que des de la Candidatura de Progrés ens hauria agradat millorar el resultat electoral de fa quatre anys, però tenint present el canvi de nom de la candidatura, i els canvis que s'estan produint al nostre país, mantenir un regidor ha acabat essent un resultat que molts ni tan sols pronosticaven.

En tot cas aquests propers quatre anys, malgrat la minoria absoluta que representem, seguirem fidels al compromís adquirit amb els nostres votants i amb el programa electoral com a full de ruta i timó de la nostra acció municipal.

Si el 25 de maig de 2015 en comptes de despertar-se a la població nord-americana de Punxsutawney el meteoròleg Phil Connors, interpretat per Bill Murray a la pel·lícula "Atrapat en el temps", s'hagués despertat a Sarrià de Ter la seva impressió hagués estat més o menys la mateixa! Però ara no em refereixo només als resultats electorals, sinó també en cas de despertar-se a l'estiu i haver d'utilitzar el servei de la biblioteca municipal.

Un estiu més la biblioteca ha invertit durant les vacances escolars el seu horari, prioritzant l'horari de matí en detriment de l'horari de tarda; durant el curs escolar la biblioteca és oberta les tardes de dilluns a divendres, més els matins de dimarts i dissabtes, durant els mesos d'estiu obre els matins de dilluns a divendres i només una tarda. Des de la Candidatura de Progrés considerem que aquest canvi d'horari és un error!

La Biblioteca Emília Xargay és un equipament públic i és la seva vocació de servei públic el que ha de marcar el seu funcionament; és cert que amb les vacances escolars un dels col·lectius que més utilitza la biblioteca, els infants i joves, poden utilitzar-la al matí, però en cas de voler oferir aquest servei matinal, també per albergar altres serveis d'acollida o activitats per a infants, no hauria d'anar en detriment del funcionament ordinari i normal de la biblioteca, pensant en els altres col·lectius que també en són usuaris, les persones adultes i les persones grans.

De fet a l'estiu la lectura no fa vacances
Ans al contrari, sol ser una època en què, gràcies a les vacances laborals (els qui en poden gaudir) es  llegeix més. És cert que la biblioteca ofereix el servei de la biblio-piscina a la piscina municipal, però aquest és i ha de ser sempre un servei complementari, mai substitutiu, del servei que ofereix la biblioteca! També resulta obvi que, en general, com menys s'ofereix un servei menys demanda té, i el mateix passa just al contrari: quan més s'ofereix un servei més potencial demanda té!

A banda del servei d'equipament cultural que fa la biblioteca la seva condició d'equipament públic també el fa especialment indicat per ser un equipament d'aixopluc per a persones vulnerables davant les onades de calor que alguns estius, com aquest, es produeixen. Vam trobar a faltar, durant l'onada de calor d'aquest mes de juliol, no només que l'Ajuntament obrís la biblioteca a les tardes per oferir-lo com a equipament d'aixopluc, també que no es donessin consells i es marquessin els equipaments públics als quals la població més vulnerable, en especial la gent gran, pogués anar.

En tot cas és la seva vocació de servei públic el que ha de marcar l'horari i el funcionament de la biblioteca, com de la resta dels equipaments, naturalment vetllant per a la seva sostenibilitat econòmica i pel dret del personal que hi treballa a gaudir dels dies de vacances que els correspon, però precisament quan hi ha un romanent de tresoreria positiu en la liquidació del pressupost anterior, com és el cas, és quan es pot plantejar l'adaptació dels serveis i equipaments públics a les necessitats dels veïns i veïnes de Sarrià de Ter.

Que els resultats electorals hagin dibuixat una situació si fa o no fa semblant a com eren abans de les eleccions municipals no vol dir que tot s'hagi de fer igual! El de la biblioteca és només un exemple dels canvis i millores que es poden fer, que a criteri nostre es podrien fer; altres qüestions que reclamen canvis són el funcionament d'alguns consells de participació, com el de cultura i el de comunicació, i també demana a crits una revitalització les Jornades i la Fira del Paper!

Al final de la pel·lícula “Atrapat en el temps” el personatge que interpreta Bill Murray finalment, i feliçment, es desperta en un altre dia, a l'endemà! Com diu l'expressió, demà serà un altre dia, un dia diferent per a fer, també, coses diferents, o encara millor, les que calen!

Article publicat al número 92 de la revista Parlem de Sarrià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada