dilluns, 6 de juliol del 2015

Tanca Can Salellas

La Fina darrere el taulell de Can Salellas. Foto: Roger Casero
A la una del migdia del diumenge 5 de juliol de 2015 la Fina va baixar, per última vegada, la persiana de Can Salellas, la darrera botiga de Cantallops.

La Fina penja el davantal i feliçment es jubila, però la botiga, centenària, finalment tanca; el seu tancament és un exemple més del canvi en els hàbits de consum que ha afectat, també, pobles petits com Cantallops.

Can Salellas va obrir l'any 1914 i al llarg d'un segle ha servit als veïns i veïnes de Cantallops de queviures, pa, carn i embotit i altres productes, com han fet altres botigues que al llarg d'aquests 100 anys han anat tancant, la penúltima a Cantallops, Can Gumbau mesos enrere.

Ja fa dècades que els grans centres de consum per a les famílies són els hipermercats i supermercats i les botigues de poble, també les de barri, han anat quedant relegades per al consum esporàdic de les famílies en general i mantenint una minvant clientela de persones grans que sí les tenien, tenen encara, per al pa (i d'altres productes) de cada dia.

Un poble sense botiga és menys poble, hi manca quelcom! Sap greu dir-ho, però és així: com un poble sense escola o fins i tot un poble sense bar a la plaça! 

Les botigues també tenen una funció social, són un punt de trobada, d'intercanvi d'informació, de dinamització local, un punt de referència no només pels veïns i veïnes, també pels visitants i forasters que hi troben, a banda d'un punt de venda, un punt d'informació turístic local!

Paradoxalment avui els supermercats promocionen i proporcionen productes Km0, productes de proximitat, quan són els propis supermercats (o el model que representen i que inevitablement hem generalitzat), i en el fons tots nosaltres amb els nostres nous hàbits de consum, qui estem acabant amb moltes botigues de proximitat, de poble o de barri...

Al peu de la Nacional II, just abans del trencant de la carretera que, des de la Jonquera, duu a Cantallops hi ha grans superfícies comercials en les que podem comprar pràcticament de tot, productes fabricats arreu del planeta per a satisfer les nostres necessitats bàsiques i les adquirides... però a Cantallops ja no podrem comprar-hi les botifarres o els bulls blanc i negre de Can Salellas!

El diumenge 5 de juliol vam passar per Can Salellas per saludar a la Fina, per compartir amb ella i la seva família el seu darrer dia de feina i desitjar-li una feliç jubilació, ben merescuda després de tants anys darrere el taulell.

Tanca Can Salellas, botiga centenària, i els qui són o ens sentim de Cantallops sabem que perdem, com mesos enrere amb Can Gumbau, quelcom més que una botiga!

Tanca Can Salellas i quelcom se'm remou per dins, una barreja de tristesa i resignació... Res perdura per sempre, però allargarem per sempre el record de les botigues del poble de Cantallops mantenint l'esperança que, qui sap, potser algun dia anys a venir se n'obrirà una!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada