dimarts, 14 de juliol del 2015

Política sense polítics


Ara que sembla estar de moda confeccionar una llista electoral sense polítics podríem exportar aquesta idea en altres àmbits de la nostra societat.

Hi ha qui diu que això de la llista sense polítics seria com si el Barça jugués sense futbolistes; anys enrere alguna temporada, perquè ens hem d'enganyar, ho semblava...

També podríem tenir escoles sense mestres... És clar que això ja va fer-ho el franquisme, que amb la depuració dels mestres republicans va posar-hi excombatents per enfortir el nacionalcatolicisme... 

Més perillós, però igual d'arriscat, seria tenir hospitals sense metges, tot i que per molts el somni seria tenir una policia sense policies!

I mitjans de comunicació sense periodistes! Bé, tenim Twitter i el periodisme ciutadà, que és ciutadà però no periodisme, quelcom semblant a la llet de soja, que és soja, però de cap de les maneres és llet!

Podríem tenir tot això però mai una llista sense polítics, doncs per ser polític n'hi ha prou en sortir elegit formant part d'una llista! D'aquí la gràcia, la màgia del sufragi universal!

La "llista sense polítics", també anomenada "llista civil", més aviat sembla un eufemisme per evitar dir una "llista sense partits" o, sobretot, una "llista sense líders polítics": i més concretament una "llista sense el president Mas"!

Els partits que haurien de formar part i nodrir aquesta "llista civil", CDC, ERC i la CUP, semblen disposats a diluir llurs sigles, i els dos darrers fins i tot a "sacrificar" els seus líders, però no CDC, que considera que el president Mas no està, ni molt menys, amortitzat: vol que sigui l'Alex Salmond del 27S!

És comprensible que CDC es resisteixi a "sacrificar" Artur Mas doncs a diferència dels altres dos líders Mas és el president del Govern i ni ell ni CDC semblen tenir ganes ni voluntat que deixi de ser-ho...

Quin president avança les eleccions per deixar de ser-ho? És realment aquest el sacrifici que se li demana, que la "llista civil" exigeix al president Mas? És clar que amb això de "la llista amb sense polítics", o juguem tots o no juga ningú!

Però tampoc ens enganyem: si finalment qualla la "llista civil", o una "llista civil" no serà una llista ni sense partits ni sense polítics, doncs partits i polítics faran el que sempre han fet, el que demanem que facin, el que saben fer... la seva raó de ser: decidir què, com i quan es fa el que cal fer!

La "llista sense polítics" és una il·lusió, una fantasia... tal vegada necessària, fins i tot pot ser que útil, molt útil... o no!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada