dissabte, 10 de gener del 2015

#MinutsMusicals de versions amb "Jimmy Jazz"


No es pot dir que les seves hagin estat vides paral·leles, però sí tenen diverses coses en comú, algunes fins i tot vitals! La vinculació de Kortatu amb The Clashquelcom més que la versió de la cançó que ens ocupa avui: "Jimmy Jazz"

Els germans Muguruza, Fermín i Iñigo, van crear Kortatu després d'assistir, entre d'altres, en un concert de The Clash a Sant Sebastià a principis dels anys vuitanta del segle passat. Potser això no és més que llegenda, però tan cert és que van assistir al concert com que, com Fermín Muguruza ha afirmat en nombroses entrevistes, The Clash era i és una de les seves grans influències: Jimmy Jazz tan sols n'és la punta de l'iceberg!

The Clash, com ja he escrit en altres ocasions, va néixer amb el moviment del punk anglès de finals dels anys setanta, però el seu so va anar evolucionant cap al rock i altres estils, com el reagge que s'intueix al seu "Jimmy Jazz"; de fet aquesta cançó, la tercera del doble elapé "London Calling", rere "Brand New Cadillach", va sorprendre a propis i estranys amb els seus ritmes antillans i va servir per començar a marcar una certa distància amb el punk dels dos primers discs de The Clash.

Kortatu va néixer dins el moviment de rock radical basc destacant-se com un dels grups que van apropar-nos l'ska cantat en castellà o basc, quelcom inusual en l'època, en què l'ska es cantava i s'escoltava bàsicament en anglès.

The Clash i Kortatu també tenen en comú que en les seves discografies tenen un disc memorable: en el cas de The Clash el va citat "London Calling", un dels discs imprescindibles ja no només de The Clash, sinó de la història rock en general; pel que fa a Kortatu sens dubte el seu disc més memorable és el també doble elapé "Azken Guda Dantza", disc que ens deixa el testimoni del seu directe!

La versió de "Jimmy Jazz" de Kortatu va aparèixer al primer elapé del grup (Kortatu 1985); la cançó, segon "track" del disc, és una versió molt lliure, tan pel que fa a la música, més aspre i ska, com sobretot per la lletra, que pren de l'original tan sols el tema principal: que la policia busca a Jimmy Jazz!

Però és aquesta, precisament, la gràcia de les versions: que un grup es faci seu una canço d'un altre grup...

Un deixo amb els dos "Jimmy Jazz", primer l'original de The Clash, després la versió de Kortatu. Ah, per cert, Jimmy Jazz és un personatge fictici... això diu la llegenda!





També pots escoltar aquestes versions en aquesta llista de reproducció de Spotify!



I la setmana vinent,"Take on Me"del grup a-ha amb una magnífica versió!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada