dilluns, 21 de desembre del 2009

Els Pastorets abans dels Pastorets, a Sarrià de Ter

L'Esteve Pineda duu el teatre a la sang, al seu adn. És un dels actius, també veterans, dels Pastorets a Sarrià de Ter i del grup de teatre del Centre Cultural i Parroquial Cafè, Copa i Puro. És ell qui, any rere any, i per comptar-los em faltarien dits, amenitza la cavalcada dels Reis a Sarrià de Ter i anima a la mainada, primer a peu de cavalcada, després dalt el balcó de l'Ajuntament, a cantar i donar la benvinguda a ses màgiques majestats... El seu és un dels noms íntimament lligats al teatre a Sarrià de Ter, sense cap mena de dubte.

L'Esteve Pineda era entrevistat aquest passat divendres al diari El Punt en un espacial sobre els Pastorets a les nostres comarques:

Va començar amb set anys a fer els Pastorets als Salesians i encara puja dalt de l'escenari. Fa tres anys l'Ajuntament va encarregar la funció a un altre grup i, com que no es van entendre, va plegar.



–L'Ajuntament els ha tornat a demanar que facin els Pastorets. Per què?
–«No tenien pressupost per pagar el grup nou.»
–Què els ha ofert?
–«Ens paguen els programes. Nosaltres creiem que no es pot perdre la tradició. Cal tenir en compte que, als Salesians, es van fer els primers Pastorets de Girona.»
–Què en pensa, dels Pastorets anteriors?
–«Eren massa moderns. Satanàs, per exemple, anava disfressat com una madame, la música era electrònica, tot era molt sofisticat.»
–Vostè sempre ha fet de pastor?
–«Sí. Faig empipar el dimoni. Sempre, però, he volgut fer de dimoni. Als nostres pastorets és un paper brillant.»
–I per què no l'interpreta?
–«Perquè sóc baixet. El meu germà, que ho fa, és més valent.»
–Fa teatre habitualment?
–«Sí, som la companyia Cafè, Copa i Puro. El nom va sortir de les primeres lletres del centre cultural parroquial, on es fan els Pastorets, a proposta de mossèn Domingo Casanelles.»

Sobre l'entrevista, encara que breu, en podria dir moltes coses, possiblement matisar-les, tal i com també ha fet l'Assumpció Vila al seu bloc amb l'article Activitats nadalenques, però voldria només fer dos petits comentaris.

Personalment que els pastorets que els darrers anys es van representar fóssin moderns, amb els recursos audiovisuals de Gerard Puigmal, amb una Satanassa que arribava a cavall d'una Harley-Davidson, amb música electrònica és una de les virtuts que tenien i que, com a mínim jo, apreciava... En qualsevol cas tampoc cal contraposar-los als clàssics... tan vàlids són uns com els altres...

D'altra banda quan a l'anterior mandat es va fer l'aposta, des de l'ajuntament, des del govern d'aleshores, de canviar els Pastorets de Sarrià de Ter, es va fer com un element més de la política de potenciar el teatre a Sarrià de Ter, tal i com molt bé va explicar l'Assumpció Vila, llavors regidora de Cultura, a l'article El teatre a Sarrià de Ter: una oportunitat perduda publicat al seu bloc a principis d'octubre d'enguany. Ho comento perquè podria semblar que que fós un caprici que l'ajuntament pagués al grup nou, i en el fons el què feia l'ajuntament era pagar una direcció de teatre de la qual se'n beneficiaven tres grups de teatre.

Finalment només comentar que efectivament enguany l'ajuntament, el govern actual, no tenia previst pagar la citada direcció i per tant el model de creació i gestió dels pastorets dels darrers anys entrava en crisi; cal deixar clar, en aquest sentit, que qui va anar al rescat dels Pastorets de Sarrià de Ter va ser el grup de teatre del Centre Cultural i Parriquial, i no el propi govern i/o l'àrea de cultura, qui va semblar resignar-se, fins al rescat, a passar aquest Nadal sense Pastorets a Sarrià de Ter.

I si he començat aquest escrit fent un reconeixement públic i sincer a l'Esteve Pineda, voldria acabar-lo per fer-ne un altre al Grup de Teatre a les Fosques, per tantes tardes de teatre, riures i emocions, confiant que més tard que mai tornin a les fosques sales de teatre, sobre els escenaris, rere el taló!.

----------------------------------------

pd1: els Pastorets de Sarrià de Ter es representaran els propers dies 26 i 27 de desembre al Teatre del Centre Cultural i Parroquial de Sarrià de Ter.

pd2: també et pot interessar llegir, d'aquest bloc, Pastorets'08 de Sarrià de Ter, publicat el divendres 2 de gener de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada