divendres, 24 de juliol del 2009

Congrés Treball i Ciutadania: documents (V de V)


Amb aquesta entrada al bloc tanco la sèrie d'aquesta setmana dedicada al Congrés Treball i Ciutadania, organitzat per ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) els passats 14 i 15 de juliol. Al llarg d'aquesta setmana he transcrit els meus apunts de les intervencions de Robert Castel (I), Saul Karsz (II) i Joan Majó (III), i he apuntat unes breus reflexions (IV) personals sobre el congrés. Però per tancar la sèrie em semblava que el millor era convidar-vos a la lectura dels documents que han emanat del propi congrés.

Naturalment l'important dels congressos són les conferències, debats i taules de treball que es puguin produir, i en aquest sentit totes les intervencions del Congrés Treball i Ciutadania les podeu escoltar a través de l'espai de Podcast del web del congrés, on hi trobareu tot el material audible:

1 Benvinguda al congrés, Teresa Roigé
2 Intervenció de Sara Berbel, Directora de d'igualtat d'Oportunitats en el Treball
3 Plenari Eix 1: Robert Castel, Director d'estudis EHESS
4 Taula Exposicions i Debat - Moderador Xavier Orteu (ECAS)
5 Inauguració institucional
6 Plenari Eix 2: Saul Karsz, Sociòleg i filòsof
7 Taula Exposicions i Debat - Moderadora Sonia Fuertes (ECAS)
8 Plenari Eix 3: Joan Majó, Vicepresident de la Fundació Jaume Bofill i Ex-Ministre d'Industria i Energia
9 Taula Exposicions i Debat - Moderadora Montse Tohà (ECAS)
10 Conclusions i agraiments de la presidenta d'ECAS
11 Lectura per part de Maite Mauricio del Document de Compromís comú del Comitè Assessor
12 Lectura de Manifest ECAS per part de Daniel Juan i Vivian Cano
13 Clausura per part de la consellera Mar Serna
Però, com vam poder veure., viure i escoltar a la part final del Congrés Treball i Ciutadania, els congressos també són importants per les conclusions, compromisos i acords que puguin aportar-nos, ja no només als i les participants, també al sector professional i a la societat en general.

En aquest sentit són especialment rellevants dos documents: el Compromís comú del Comitè Assessor i el Manifest ECAS del Congrés.

Us convido a la lectura d'ambdós documents, el primer més breu, el segon, per ser un manifest, potser excessivament llarg, però tots dos igualment interessants.

Compromís comú del Comitè Assessor

Aquest Document de Compromís Comú neix en el marc del 1er Congrés de Treball i Ciutadania organitzat per ECAS, Entitats Catalanes d’Acció Social. La voluntat del mateix és fer una aposta explícita i decidida per part de les diferents organitzacions i administracions implicades en superar la crisi social que està suposant l’actual destrucció de llocs de treball en relació als col·lectius en risc d’exclusió social. Entenem que:

. El dret al treball és un element clau per assegurar la cohesió social i l’accés a la ciutadania tal i com s’expressa i està reconegut en el marc de la Constitució.

. La crisi econòmica actual ha tingut importants conseqüències a nivell de destrucció d’ocupació. Que aquest fet ha deixat en situació de màxima vulnerabilitat econòmica a un volum important de persones.

. En aquestes condicions es produeixen efectes de fractura social, i queda compromès l’accés a una ciutadania plena. Aquella on les persones poden compartir un espai de seguretat i un projecte social comú.

. Entenem que és una qüestió de responsabilitat i una qüestió de justícia social generar les condicions necessàries per a que tots els ciutadans puguin assegurar el seu accés al treball.

. Ens uneix l’ interès i la preocupació per aportar elements de reflexió, debat i propostes al voltant de les polítiques i les actuacions per a crear ocupació i capacitar professionals, en especial per aquells col·lectius que pateixen més dificultats per a integrar-se al mercat laboral.

En conseqüència, les organitzacions i administracions sota signants, es comprometen a desenvolupar propostes que facin compatible la millora de l’ocupació, la productivitat i la cohesió social. Per a fer-ho acorden dotar, per part de cada institució, dels esforços necessaris per a desenvolupar accions en aquesta direcció.

Manifest ECAS del Congrés
Donada l'extensió del manifest, apunto aquí, a títol de resum, els títols dels 9 punts en què està dividit:

1) Atur. Cap aturat sense ocupació
2) La major vulnerabilitat dels immigrants ens porta a què els que ahir eren productius avui seran il·legals
3) Invertim en els joves per a la millora de la societat futura
4) Per un capitalisme ètic: Prou del principi "ho vull, ho tinc"
5) La primera urgència social: La prevenció
6) Tots i totes per a l’ Eficiència – Eficàcia – Agilitat contra la pobresa
7) Volem una societat més igualitària
8) 2010, quelcom més que una data en el calendari
9) L’interès general és patrimoni de la ciutadania
Us convido, doncs, a llegir i escoltar el Congrés Treball i Ciutadania... encara queda estiu per, amb tranquil·litat, reviure el congrés o escoltar, si no hi vau assistir, interessants intervencions...

-------------------------------

pd1: pd: també et poden interessar:
Congrés Treball i Ciutadania: Robert Castel (I de V), del dilluns 20 de juliol de 2009.
Congrés Treball i Ciutadania: Saul Karsz (II de V), del dimarts 21 de juliol de 2009.
Congrés Treball i Ciutadania: Joan Majó (III de V), del dimecres 22 de juliol de 2009.
Congrés Treball i Ciutadania: algunes reflexions (IV de V), del dijous 23 de juliol de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada