dimecres, 1 de juliol del 2009

Una moció del PSC per foragitar “les gallines” del Pont de l'Aigua

Un servidor entrevistat per l'Agència Catalana de Notícies en relació a la moció presentada a l'Ajuntament de Sarrià de Ter per tal que insti a la Generalitat de Catalunya a que retiri els símbols franquistes que queden en el Pont de l'Aigua.

Article publicat al número 68 de la revista Parlem de Sarrià.


Per Roger Casero Gumbau, portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Sarrià de Ter

El grup municipal del PSC va presentar al ple municipal de finals de gener d’enguany una moció per la retirada, previ inventari, de la simbologia franquista existent encara al nostre poble, insistint de nou en la necessitat de retirar les Àguiles Imperials que encara romanen a la part exterior de la barana del Pont de l’Aigua. A nosaltres els arguments ens semblen prou clars i evidents, i des de fa uns anys també s’ha anat teixint el marc jurídic, amb les lleis per a la recuperació de la memòria històrica, d’àmbit estatal, i la del Memorial Democràtic, d’àmbit català, que possibilita la retirada de la simbologia feixista dels espais públics.

Si bé des del restabliment de la democràcia a Sarrià de Ter s’ha anat eliminant la simbologia franquista, encara queden alguns elements que persisteixen en els nostres carrers i espais públics. En algunes comunitats de veïns i habitatges hi ha la placa de protecció oficial amb l’emblema de la Falange (el jou i les fletxes), i sobretot al Pont de l’Aigua hi ha les imatges de l’Àguila Imperial, a la part exterior de les baranes.

El Pont de l’Aigua el va fer construir el govern franquista a soldats presoners republicans, després que precisament els republicans el dinamitessin per tal de guanyar temps davant l’avanç de les tropes franquistes. Es va inaugurar el 3 de febrer de 1940, coincidint amb el primer aniversari de l’entrada de l’exèrcit franquista a Girona. L’any 1997 se’n va fer la remodelació, i ja llavors, des de Sarrià de Ter, es va demanar la retirada de la simbologia franquista del pont. Si bé es va fer un tractament de contextualització dels relleus de la part interior del pont, no es varen retirar, en aquella ocasió, ni les Àguiles imperials ni l’emblema falangista del jou i les fletxes.

Ja a finals de maig de 2005 el Ple de l'Ajuntament de Sarrià de Ter va aprovar, a proposta del grup municipal socialista, llavors al govern, una moció instant a la Generalitat de Catalunya la retirada de la simbologia franquista existent a Sarrià de Ter, moció que va ser reeixida només parcialment: a finals del 2006, per ordre del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, es van retirar les plaques franquistes amb el jou i les fletxes dels monòlits de dels extrems del pont de l'Aigua entre Sarrià de Ter i Girona.

Així doncs, amb la finalitat d’alliberar els espais públics de Sarrià de Ter de la simbologia franquista, el PSC va proposar, i el ple municipal va aprovar per unanimitat, retirar tota la simbologia franquista dels espais públics del municipi de Sarrià de Ter, alhora que instar al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya que faci l'inventari de la simbologia franquista existent a Sarrià de Ter i instar al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya la retirada de les plaques d’Habitatge de Protecció Oficial amb el símbol de la Falange existents a Sarrià de Ter, substituint-les, quan sigui necessari, per plaques actuals.

Pel que fa al Pont de l’Aigua vam proposat i acordar sol·licitar a l'Ajuntament de Girona que insti al Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya la retirada dels símbols del Jou i les Fletxes i les Àguiles imperials del Pont de l’Aigua, a fi que puguin formar del fons del Museu d’Història de Girona.

La nostra democràcia està plenament consolidada, però mantenim encara, malauradament, vestigis de la dictadura i repressió franquista en espais públics. La cooperació entre administracions i, sobretot, el compromís polític i de reconeixement de la memòria, els represaliats i les víctimes del franquisme han de ser el motor per la retirada definitiva, previ inventari, de la simbologia franquista del nostre poble.

--------------------------------------

pd1: sobre aquesta qüestió al bloc podeu trobar:
Moció PSC Sarrià de Ter per retirar simbologia franquista, del dimarts 27 de gener de 2009
El Diari de l'Alcalde (ACM) destaca la moció del PSC de Sarrià de Ter per la retirada de la simbologia franquista, del dijous 29 de gener de 2009

pd2: també us pot interessar:
Reportatge suec sobre "El valle de los caidos", del dimecres 20 d'abril de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada