divendres, 3 de juliol del 2009

La Facultat de Ciències de la Salut, un nou repte per Sarrià de Ter (article del 2006)

Nicolás Pichardo, Alcalde de Sarrià de Ter amb Anna Pagans, Alcaldessa de Girona, durant la presentació de la proposta d’ubicar la futura Facultat de Ciències de la Salut a Sarrià de Ter (agost 2006). Foto: Diari de Girona

Seguint amb l'acord de ple d'ahir sobre el conveni per la cessió de terrenys pel Campus de Ciències de la Salut, repassant revistes a casa he topat amb aquest article publicat al núm. 58 de la revista Parlem de Sarrià (juliol-agost-setembre 2006) que vaig escriure com a primer tinent d'alcalde:

La Facultat de Ciències de la Salut, un nou repte per Sarrià de Ter
Des que conec Josep Turbau sempre he sentit, de la seva veu, que la única manera d´urbanitzar el sector de Mas Boscosa era relacionant-lo amb l´Hospital Josep Trueta, amb la instal·lació de serveis relacionats amb el món sanitari i de la salut

Conec Josep Turbau des de l´any 1999, quan, amb la Sira, vam venir a viure a Sarrià de Ter, dos mesos abans del naixement de la primera de les nostres tres filles. A partir de llavors vaig anar incrementant la meva relació amb ell, lligada sobretot a la seva activitat com a Alcalde. No deixava de ser una relació cordial d´un Alcalde amb un conciutadà seu. Poc a poc em vaig anar interessant per la política municipal de Sarrià de Ter, sobretot a partir de la meva activitat en algunes entitats del poble (els Amics dels Gegants, Sarrià en Acció, la revista Parlem de Sarrià o Ràdio Sarrià). Com molta altra gent compartia amb ell les inquietuds per conèixer el poble que m´acabava d´acollir, ja que els meus primers records de Sarrià de Ter, sobretot el breu pas pels equips inferiors de la UES, als inicis dels anys vuitanta, restaven molt lluny. Eren aquells els temps en què el meu pare, Just M. Casero, treballava per Sarrià de Ter com a President del Consell Municipal de Sarrià de Ter. No és fins a principis dels anys noranta que Sarrià de Ter apareix de nou, intensament, a la meva vida, portant nom de noia: Sira.

Des que conec Josep Turbau sempre he sentit, de la seva veu, que la única manera d´urbanitzar el sector de Mas Boscosa era relacionant-lo amb l´Hospital Josep Trueta, amb la instal·lació de serveis relacionats amb el món sanitari i de la salut: parlava de la possibilitat que hi anessin els col·legis de metges i de farmacèutics, de cridar l´atenció de clíniques de salut, de gimnasos, serveis de fisioteràpia, odontologia... és a dir, crear un parc mèdic. De no ser així no s´hauria negat a requalificar en més d´una ocasió aquest sector, ara industrial i comercial, en residencial; la darrera vegada essent jo un regidor del seu equip de govern. Humilment penso que és de justícia atorgar-li la paternitat de la idea, idea que ell no només va tenir sinó que va treballar intensament durant força temps.

És imprescindible aquest comentari alhora de parlar d´aquesta oportunitat que s´obre, per Sarrià de Ter, de tenir els estudis universitaris de Ciències de la Salut (medicina, infermeria...) al sector de Mas Boscosa.

En motiu del projecte constructiu del nou Hospital Josep Trueta, el 31 de març de 2005 una delegació de l´equip de govern de l´Ajuntament de Sarrià de Ter, encapçalada per l´Alcalde, Nicolás Pichardo, acompanyat pels tinents d´alcalde Assumpció Vila i jo mateix, Roger Casero, ens vam entrevistar, amb la Consellera de Salut, la Senyora Marina Geli, al Parlament de Catalunya. Era del nostre interès conèixer de primera mà les previsions de la Conselleria de Salut respecte a l´emplaçament del nou Hospital Trueta, així com plantejar la possibilitat d´oferir el sector del Mas Boscosa bé per ubicar-hi el propi hospital, bé per ubicar-hi serveis paral·lels i/o relacionats, entre ells ja la possibilitat de la Facultat de Medicina (atès l´interès del Col·legi de Metges).

Precisament ha estat aquest any que la possibilitat de la implantació d´una Facultat de Medicina a la demarcació de Girona ha tornat a l´actualitat, amb l´expressió a favor del mateix Govern de la Generalitat (el Conseller d´Educació i Universitats, el Senyor Joan Manel del Pozo i la pròpia Consellera de Salut, la Senyora Marina Geli) responent a la demanda formulada, l´any 2004, pel Col·legi Oficial de Metges de Girona.

Aquest estiu des de l´equip de govern de l´Ajuntament de Sarrià de Ter hem mantingut diverses reunions amb l´Ajuntament de Girona (per defensar junts aquest projecte davant altres possibles ubicacions -Figueres o Salt-) per promoure la ubicació de la futura Facultat de Ciències de la Salut a Sarrià de Ter, vinculada al nou Hospital Universitari Josep Trueta i posant en valor la seva ubicació estratègica (comunicacions, en previsió del nou pont sobre el Ter, proximitat amb l´hospital, creació d´un nou campus, consolidació d´àrea urbana...). Aquesta proposta es va presentar públicament a principis d´agost a l´Ajuntament de Sarrià de Ter.

Al mes de setembre el Ple de l´Ajuntament de Sarrià de Ter vam aprovar una moció de suport a la implantació d´una Facultat de medicina a la demarcació de Girona, impulsada pel Col·legi Oficial de Metges de Girona, amb aquests termes:

“Manifestar la voluntat de què s´implanti una Facultat de medicina a la demarcació gironina i recolzar al Col·legi oficial de metges de Girona en la seva sol•licitud d´implantació d´una Facultat de medicina a la demarcació gironina i que aquesta Facultat s´inclogui dins la Universitat de Girona.

Manifestar la voluntat de l´Ajuntament de Sarrià de Ter de la disponibilitat d´una possible cessió de terrenys per a la Facultat de medicina.

Notificar el present acord al Col·legi oficial de metges de Girona, a la Universitat de Girona, al Departament d´Educació i al Departament de Salut.”

Des de l´equip de govern ens mostrem esperançats amb la possibilitat de ser poble universitari; és un nou repte per Sarrià de Ter que ens oferirà noves oportunitats a nivell de desenvolupament econòmic, de serveis, d´ocupació, de formació, d´equipaments, de coneixement... Se´ns dubte en Josep Turbau, fa més de mig lustre, ja n´era ben conscient, hi somiava i ho estudiava. Aquest repte ens fa treballar de valent, ara, per un present diferent, un present amb un Sarrià de Ter universitari, per un futur millor.

-------------------------

pd1: notes de premsa sobre aquesta qüestió publicades l'estiu de l'any 2006 al web de Sarrià de Ter:
Sarrià de Ter ofereix terrenys per a la futura seu de la Facultat de Medicina (7 agost 2006)
Moció per a la implantació d’una Facultat de medicina a la demarcació de Girona (22 de setembre 2006)

pd2: entrades al bloc sobre aquest tema:
Marta Aymerich, una sarrianenca a la nova Facultat de Medicina, publicada el divendres 23 de maig de 2008.
Acord municipal pel conveni amb la UdG pel Campus de Ciències de la Salut de Sarrià de Ter, publicada el dijous 2 de juliol de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada