dijous, 23 de juliol del 2009

Congrés Treball i Ciutadania: algunes reflexions (IV de V)


Després de transcriure els meus apunts de les intervencions de Robert Castel (I), Saul Karsz (II) i Joan Majó (III), i abans de convidar-vos, demà, a la lectura d'alguns documents del Congrés Treball i Ciutadania, organitzat per ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) celebrat els passats 14 i 15 de juliol, voldria fer algunes breus reflexions sobre el congrés.

D'entrada voldria felicitar els organitzadors per la convocatòria del congrés, doncs aquest espai de reflexió, anàlisi, diàleg i acord al voltant dels conceptes treball i ciutadania, amb una forta implicació del tercer sector, obert al coneixement i a la participació del món empresarial és, no només necessari, és imprescindible.

Valoro molt positivament que el congrés, més enllà de la seva dimensió presencial, es reforcés gràcies a les TIC amb una dimensió i Participació virtual amb presència al Facebook, Twitter, perfil al Delicious, permetent la sindicació de continguts a través de l'rss i amb fotogaleria al Flikr. A la galeria de fotos del Flikr, però, no hi han volcat les fotos del congrés, que sí que es poden descarregar entrant a l'apartat Material complementari, encara que a nivell d'imatge són, a criteri meu, excessivament restrictius. On sí que han publicat fotos del congrés és al Facebook (fotos congrés). És especialment interessant, però, l'espai de Podcast, on es poden escoltar les intervencions i taules del congrés.

Bé, més enllà de l'organització, que en general va ser excel·lent, sí que voldria fer una breu reflexió al voltant de la inauguració institucional i del parlament que es va fer al dinar d'entitats. Pel que fa a la inauguració institucional, la sensació general és que va ser, amb el màxim respecte per les persones que van parlar i, sobretot, les institucions que representen, excessivament llarga i, per molts, soporífera. No discuteixo en absolut que les institucions que sónen suport, és a dir, diners, per organitzar un esdeveniment tinguin el seu espai, com tampoc discuteixo la pròpia existència d'aquest espai institucional, però, sobretot tenint present que van ser fins a sis parlaments, aquests haurien de ser més breus, més concisos i més allunyats dels tòpics i llocs comuns.

Pel que fa al discurs del Conseller de Governació, l'Honorable Jordi Ausàs, sense discutir i jutjar la seva presència institucional, molts vam tenir la sensació que el discurs que va fer no s'ajustava a l'audiència que tenia, doncs va parlar i aportar dades bàsicament sobre el voluntariat... semblava un discurs per un altre auditori...

Sobre el contingut del congrés, després dels apunts i, sobretot, tenint la possibilitat d'escoltar les intervencions i debats, poques coses més podria dir... tan sols algunes a mode de titulars:

. No hem d'idealitzar el passat i demonitzar el present, malgrat el present sigui complex, també complicat, i el passat ens sembli més dolç i amable.

. El llenguatge i el seu ús és sempre important: treball=ocupació?

. La flexiseguretat serà el futur?... La precarització del treball és una taca que inevitablement s'anirà escampant?...

. Hem d'evitar caure en el catastrofisme. Malgrat aquesta va ser una dels conceptes més repetits, el manifest ECAS del congrés transpira, en molts dels seus passatges, catastrofisme...



Demà més...

------------------------------------

pd:La nova exclusió social


pd1: pd: també et poden interessar:
Congrés Treball i Ciutadania: Robert Castel (I de V), del dilluns 20 de juliol de 2009.
Congrés Treball i Ciutadania: Saul Karsz (II de V), del dimarts 21 de juliol de 2009.
Congrés Treball i Ciutadania: Joan Majó (III de V), del dimecres 22 de juliol de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada