diumenge, 21 de setembre del 2008

Ressaca de Festa Major de Sarrià de Ter


Tal dia farà un any el regidor de barris de l'Ajuntament de Sarrià de Ter va manifestar, en sessió plenària responent un prec del grup municipal del PSC, que la Festa Major del 2007 havia estat la millor festa de Sarrià de Ter des de la unificació de les Festes de Sarrià de Baix i Sarrià de Dalt. Ho deia, naturalment, atribuint-se tots els mèrits a ell i al seu govern, obviant que la Festa Major del 2007 l'havien rebut de l'anterior comissió de festes amb el 90% de la programació tancada.

Ignoro si aquest any s'atrevirà a fer de nou tal afirmació, però intueixo que no. La del 2008 era la Festa Major que més esperaven, doncs ells en tindrien la responsabilitat de dalt a baix. Tenien tantes ganes, el nou govern, d'organitzar ells la seva Festa Major, que al final ho han fet, programant-la sense el consens de totes les entitats que hi col·laboren i aplicant el seu nou sistema de participació: el govern pren les decisions, les entitats treballen.

No estic dient que la Festa Major no hagi anat bé; les entitats com sempre s'hi han implicat i han treballat de valent. De fet la Festa Major és seva i dels veïns i veïnes, fet que fa que ens la sentim nostra, ens l'estimem i que fem, entre tots, que els actes de la Festa Major siguin lluïts.

Ara bé, tal i com ja vaig manifestar fa dies a Ràdio Sarrià, aquest any hi ha hagut, entre d'altres, mancances d'organització. Aquests són alguns detalls i observacions a revisar d'aquesta Festa Major i sobretot a tenir present de cares a la propera:

- Qui programa la Festa Major?. La Festa Major no es pot programar exclusivament des del govern; les entitats han de participar de les decisions, debatre'n el model, les activitats i el calendari. En aquest sentit cal recuperar, com nosaltres hem reclamat, la Comissió de Festes, obrint la participació a totes les entitats.

Fa un any ens van fer cas omís; ara sembla que, possiblement a petició d'algunes entitats, que s'han molestat per l'organització de la Festa Major d'aquest any, el govern ha convocat a totes les entitats per valorar la Festa Major 2008 i fer propostes per la del 2009.

- Poca (o gens) decisió de les entitats, molta participació: al mes de juny passat el govern va convocar algunes entitats per informar-los de la programació de la Festa Major del 2008 que ells, el govern, havia decidit. Aquí l'error és doble: (1) convocar les entitats al juny (caldria haver-ho fet, com a molt tard al febrer) i (2) convocar-les per informar-les, no per decidir i debatre el model, calendari i activitats de la Festa.

- Desorganització: no es pot imputar a les entitats que les organitzen que dues activitats amb llarga tradició com són la Trobada de Gegants i la Passejada amb bicicleta coincidissin aquest any en dia i hora, fent-nos triar, a les famílies, entre una o altra activitat o bé per dividir-nos (com vam fer nosaltres).

- El desgavell de les barraques!. Com és que si només es van presentar dues entitats, seguint els criteris de les bases de les barraques, el govern no confirmés a una de les dues entitats, que tenia barraca fins el dijous 28 d'agost (una setmana abans de l'inici de la Festa Major), quan les sol·licituds es van entregar a mitjans de juliol?.

Naturalment si es va a corre cuita i amb presses, no és estrany que després no sigui possible complir les bases (precisament des del propi govern) i que per exemple després hi hagi proveïdors diferents...

D'altra banda cal reflexionar sobre el futur de les barraques... tres l'any passat, dues aquest any... en serà una l'any vinent!. Caldria reflexionar sobre la seva organització i cercar sistemes per fer-les més atractives a les entitats... potser apostar perquè tinguin un major marge de benefici?.

- Participació dels joves: organitzar el concert de joves sense els joves té els seus riscos... suposo que d'això ja en són conscients. El concert dels joves cal fer-lo sobretot comptant amb ells, organitzant-lo plegats, fent-los participar en les decisions; i si cal fer-lo el cap de setmana anterior, però en cap de setmana, no ha de passar res... és millor que no fer-lo un dijous...

- Canvi de model?. El govern diu que ha canviat el model de la Festa Major; veient la programació de l'any passat i la d'enguany poca cosa ha canviat. Hi ha qui es pregunta: és aquest el gran canvi de la Festa Major?.

- Més dies o menys?. El govern diu que la Festa Major dura menys dies, però comptant-los no és ben bé així. Aquest any hi ha hagut més dies de Festa Major que en edicions anteriors, encara que només amb un cap de setmana, cercant possiblement una percepció de menys dies...

- El programa, tard, com ens tenen acostumats. Es va repartir la mateixa setmana de la Festa Major, però cada vegada ens sorprèn menys rebre les informacions a les bústies tard. El mateix ha passat amb les activitats d'estiu i el Critèrium Esportiu, per exemple...

Del que es tracta és de millorar-ne l'organització; no cal que el govern es carregui sol les decisions de la Festa Major; ja ho han fet aquest any i sembla que part del govern ha vist que el model d'enguany no és viable.

Escoltant les declaracions post-Festa Major de l'alcalde i el primer tinent d'alcalde, sembla que finalment s'ha imposat, afortunadament, el criteri del segon, obrint de nou a totes les entitats la possibilitat de participar en les decisions de la Festa Major 2009, recuperant la comissió de festes.

Aquest proper dimecres en començarem a veure l'entrellat... serà el moment d'escoltar les entitats... Ho anirem seguint...

----------------------------

pd: sobre la Festa Major de Sarrià de Ter també he publicat en aquest bloc:

Flaire de Festa Major a Sarrià de Ter, publicat el divendres 29 d'agost de 2008.

Mobilitat reduïda... però en el fons parlo del pregó de la Festa Major, publicat el dijous 4 de setembre de 2008.

Nit de Gossos, Plouen Catximbes i Fin de Mes a Sarrià de Ter, publicat el divendres 5 de setembre de 2008.

Alguns espantaocells de Sarrià de Ter i Baixada de carretons de Sarrià de Ter, publicats el diumenge 14 de setembre de 2008.

Post Festum, Critèrium, publicat el divendres 19 de setembre de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada