dijous, 4 de setembre del 2008

El mosquit tigre cria, entre d'altres, als cementiris



És actualitat, aquests dies, el mosquit tigre (informació sobre el mosquit tigre al gencat, a moskitotigre.com i wiki) . Els diaris locals gironins en parlen des que fa uns dies, com publicava el diari El Punt "El mosquit tigre arriba a la demarcació de Girona i se'n troben focus a Lloret, Roses i l'Escala" o el Diari de Girona "Detecten el mosquit tigre" a Girona; aquest darrer diari publicava, ahir, una entrevista a Eduard Marquès, director del Servei de control de mosquits de la Badia de Roses i baix Ter, on afirmava que "Volen amagar que el mosquit tigre pot ser transmissor de virus desconeguts a Europa". El mateix Diari de Girona publica avui que "Comencen les fumigacions a Roses per eradicar el mosquit tigre de Girona".

A comarques de Girona tenim de fa un temps, però, un nou organisme, depenent de la Diputació de Girona, que haurà d'agafar el toro per les banyes o, en aquest cas, el mosquit per les antenes... Parlem del Dipsalut, que ja ha anunciat aquesta setmana, per boca del seu president, Josep Marigó, que disposa de recursos econòmics per afrontar la proliferació del mosquit tigre a les nostres comarques; comentava a més que amb el conveni que es signarà properament amb els ajuntaments, la dotació econòmica es doblarà.

De fet el Dipsalut, el passat 21 de juliol, va fer una reunió (nota de premsa de la Diputació), juntament amb la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, destinada als ajuntaments de la demarcació de Girona amb la finalitat d'explicar el programa que s'ha endegat per a la vigilància, el seguiment i el control de la introducció del mosquit tigre a les nostres comarques.

I si el mosquit tigre és actualitat, entre també a tertúlies i converses vàries. En parlàvem, per exemple, aquest dilluns al vespre a la reunió del consell de redacció de la revista Parlem de Sarrià. Ens en parlava l'Ivan Bustamante (entrevista a totsalt.cat), llicenciat en medi ambient i expert en fauna i flora diversa... Explicava l'Ivan que el mosquit tigre es reprodueix, entre d'altre llocs, als cementiris: busquen llocs on hi ha petites acumulacions d'aigua i els testos dels cementiris són, en aquest cas, un indret ideal; també els pneumàtics, els bidons, els plats dels testos... són excel·lents zones de cria.

Els cementiris, espais d'etern repòs, descrits massa vegades d'una manera excessivament lúgrube, són alhora font de vida; obviant el què la natura no pot evitar dels fèretres, la seva natural descomposició, els cementiris amaguen, en silenci, ous (que esdevenen després larves aquàtiques) dipositats als gerros dels cementiris d'aquest insolent insecte, el mosquit tigre, del qual bé es podria fer una pel·lícula a l'estil de "la Mosca"...

De moment, però, fa córrer tinta als diaris i fa, i farà dringar diners als pressupostos, necessàriament, per fumigar-lo i evitar-ne la proliferació...

-------------------------

pd: mesures preventives (gencat.cat):

. Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
. Evitar les acumulacions d'aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.
. Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua.
. Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera.
. Mantenir cobertes les piscines mentre no s'utilitzen. Les piscines de plàstic s'han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les. Val a dir que, d'acord amb l'experiència obtinguda, les piscines no tractades de certes dimensions no són un bon hàbitat per a aquest mosquit i sí per a d'altres mosquits propis de casa nostra (en qualsevol cas, també molestos, per reproduir-se milers de larves).
. Evitar els forats naturals presents en troncs, omplint-los amb poliestirè expandit.
. Canviar molt sovint l'aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics. Buidar-los quan no es facin servir.
. Parar atenció a mantenir les portes dels vehicles el màxim temps possible tancades i a matar qualsevol mosquit que sigui detectat en el vehicle. A Catalunya ja s'han donat casos de transport d'adults per aquest mitjà.
. Incloure, com a comportament quotidià, en els ciutadans, el buidament o el capgirament de qualsevol petit recipient o receptacle amb aigua o qualsevol objecte que en pugui contenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada