dijous, 25 de setembre del 2008

Magistral lliçó d'història del Dr. Nolla sobre Sarrià de Ter

Ens parlava, aquest onze de setembre a Sarrià de Ter, magistralment el Dr. Nolla sobre els orígens de Sarrià de Ter i, sobretot, de l'època ibèrica, romana i visigòtica. Ens explicava el Dr. Nolla que la història de Sarrià de Ter és molt coneguda des de l'època ibèrica, el segle VI aC dins al final del domini Carolingi al segle X dC, és a dir, des de l'època de la necròpolis ibèrica fins a la primera referència documental del Pont de l'Aigua. El Pont de l'Aigua, d'origen romà i ubicat en un antic gual, dóna a Sarrià de Ter una importància geopolítica rellevant. Explicava el Dr. Nolla que el pont romà, construït en el període August, deuria ser similar al pont de Mérida. De fet el Pont de l'Aigua és present i també protagonista de molts fets i moments històrics de Sarrià de Ter.

Són precisament aquests dos elements molt importants des del punt de vista històric, social, econòmic i polític per Sarrià de Ter. La necròpolis ibèrica, la vil·la romana, els primers vestigis dels quals daten dels segles I i II aC i la posterior visigòtica, del segle VI, representen un important patrimoni històric que ens ajuden, i molt, a comprendre no només els nostres orígens sinó també, i tal com exposava el Dr. Nolla, la rellevància de l'enclau i paper geopolític de Sarrià de Ter. En aquest sentit el Pont de l'Aigua i el pas de la Via Augusta juguen un paper principal. Descobertes i estudiades recentment les necròpolis, s'iniciaran aviat les excavacions de la vil·la romana del Pla de l'Horta, enterrada des de les primeres excavacions a principis dels anys '70. Aquestes noves excavacions, emmarcades en el treball conjunt dels municipis de Vilablareix, Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter, la Diputació de Girona i la Universitat de Girona.

La història de Sarrià de Ter està íntimament lligada a Sant Julià de Ramis i a Girona, no en va el mateix origen de Girona es troba a Sant Julià de Ramis. Amb una primera vinculació a l'important poblat ibèric de Sant Julià, que seguirà al llarg de molts anys, i amb un paper important, també, en relació a Girona a partir de la fundació de Gerunda per part dels romans. En aquest sentit el pas de l'antic camí d'Heracles i posterior Via Augusta, lligada a les importants poblacions primer de Sant Julià de Ramis i després de Girona, marquen inevitablement Sarrià de Ter sobretot a partir d'un dels elements claus en la història de Sarrià de Ter: el riu i, sobretot, a conseqüència del pas del riu, el Pont de l'Aigua.

Sobre la vil·la romana deia el Dr. Nolla que probablement el seu fundador era un itàlic; la vil·la romana, de característiques sub- (o peri) urbanes per la seva proximitat de la ciutat romana de Girona. Sobre la vil·la romana se'n saben moltes coses, fruit de les excavacions dels anys '70, però les seves restes encara amaguen moltes respostes... probablement amb les noves excavacions i posteriors estudis podrem resoldre els interrogants que encara queden oberts, com per exemple les causes i conseqüències del seu abandó, a mitjans del segle V dC.

La conferència del Dr. Nolla va ser molt interessant i excelsa; probablement tindrem ocasió, en motiu de les properes excavacions, de tornar-lo a escoltar, i serà de ben segur un plaer, a Sarrià de Ter.

Per qui no pugui escoltar-lo, però, a Sarrià de Ter disposem de dos magnífics llibres que expliquen la nostre història: la monografia de Sarrià de Ter, escrita per l'historiador Javier Antón Pelayo, dins la col·lecció dels Quaderns de la Revista de Girona, i el llibre coordinat per Josep Brugada, Sarrià de Ter, el paper de la història, editat per Gerds de Ter (grup editor de la revista de Sarrià de Ter, el Parlem de Sarrià).

Sarrià de Ter és un poble petit però, certament, un poble amb una gran història!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada