dilluns, 7 d’abril del 2008

ZP: a la segona votació = legitimitat

Serà menys president del govern Zapatero si és escollit finalment president en segona votació?. És, serà, menys president de la mesa del Congrés José Bono?.

Precisament la segona votació forma part del procés d'elecció del president, com ho és, per exemple, d'un alcalde, fet que no li resta legitimitat, ni a un, ni a l'altre. Li resta, això sí, suport polític per assolir la majoria absoluta de vots, però si amb la majoria simple és suficient per ser escollit president, benvinguda sigui la segona votació i la majoria simple.

Tampoc n'hi ha per celebrar-ho de la mateixa manera que si fos amb majoria absoluta en la primera votació, però amb la mateixa mesura, és excessiu accentuar aquest fet com si li restés legitimitat. Cal donar-li el valor real que té, no donar-li més importància de la que realment té, no convertir l'anècdota en categoria.

De fet tan ell mateix com el propi PSOE semblen no voler dramatitzar gens davant aquesta qüestió, fins li troben arguments a favor: major independència davant les demandes dels partits nacionalistes i l'accentuació del discurs i programa propis.

A l'altra banda, els partits que l'hi podrien donar suport, els que podria necessitar per sumar la majoria absoluta, sembla que també els va bé no donar-li suport, una manera de marcar distàncies i, tal i com manen darrerament els cànons estètics polítics, marcar perfil propi. Una manera d'evitar incomoditats temporals i, possiblement, futurs retrets.

També és cert que les circumstàncies actuals no són les de fa quatre anys, en què hi havia una major percepció de necessitat de canvi pel què ara sembla que a la segona legislatura de ZP volen enviar el missatge que no hi ha xecs en blanc. Si més no es mostren, en general, menys predisposats a donar-li suport, potser també fruit dels resultats electorals, en què alguns d'aquests grups ha quedat bé estancat, bé reduït.

Zapatero previsiblement serà investit president aquest divendres i el dia 14 d'abril, data d'elevat simbolisme pels qui ens sentim republicans, el govern prendrà possessió. Serà el legítim president i tindrà per endavant quatre anys per anar teixint, filant i desfilant, pactes amb els diferents grups parlamentaris i partits que integren el Ple del Congrés de Diputats.

Serà el moment de la política... Aquest dimarts s'obre el teló i comença la sessió, el segon acte de Zapatero Presidente: ZP 2.0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada