divendres, 11 d’abril del 2008

El PUOSC i Sarrià de Ter

P1000711-1
(imatge provisional a l'espera de renovar-la amb una altra, possiblement de la mateixa obra: l'edifici on hi haurà la biblioteca i l'auditori, entre d'altres)

Aquesta setmana s'ha publicat l'aportació del PUOSC als municipis i altres ens locals de Catalunya. Totes les dades es poden consultar fàcilment a través del Municat, una de les pàgines de referència dels ens locals de Catalunya.

Aquest dimecres 9 d'abril el DOGC va publicar l'edicte d'informació pública i aprovació inicial de la planificació quinquennal del PUOSC (2008-2012) [versió pdf].

Al Municat podem consultar tota la relació de demanda al PUOSC, totes les propostes dels municipis i ens locals repartits per comarques, així com la planificació inicial del PUOSC aprovada aquesta setmana, sobre la qual es poden presentar al·legacions, essent el termini d'exposició pública de 20 dies a comptar des de la publicació de l'edicte.

Centrant-nos en el meu poble, Sarrià de Ter, el PUOSC ha deixat d'entrada una quantitat d'inversió gens menyspreable 854.853,90 € que serviran per subvencionar els 2.024.796,26 € d'inversió dels tres projectes aprovats per aquesta convocatòria: la tercera fase del carrer Major, la reforma parcial de l'edifici consistorial i l'Auditori i altres elements del nou centre cultural.

A tall de resum de les dades bàsiques, aquestes són les tres actuacions planificades inicalment:

2009 Millora de les xarxes de serveis i adequació del carrer Major
Pressupost: 869.723,34 €
Subvenció: 354.853,90 €

2010 Reforma parcial de l'edifici de l'ajuntament
Pressupost: 249.968,46 €
Subvenció: 100.000,00 €

2012 Auditori i tancaments exteriors dels espais de difusió de les arts visuals i museu
Pressupost: 905.104,46 €‚
Subvenció: 400.000,00 €‚

Consultant la demanda inicial de Sarrià de Ter al PUOSC (ho trobareu a la pàgina 8 de l'enllaç del document en pdf) i comparant-la amb la planificació inicial (a la pàgina 4 del document en pdf) s'observa com de les cinc propostes presentades l'enllumenat públic de Sarrià de Dalt i els honoraris per la biblioteca no han entrat inicialment en la planificació. Aquests dos punts podrien ser el punt de partida de les al·legacions, tenint present que tampoc estem parlant d'un pressupost excessivament elevat.

És especialment important l'enllumenat de Sarrià de Dalt; de fet des del grup del PSC a l'Ajuntament proposàvem un projecte més ambiciós de reforma integral dels serveis públics i de les voreres i paviment, executat si calia en fases, però ara per ara de moment no tenim ni la millora de l'enllumenat públic.

Una altra de les qüestions a valorar de la planificació inicial és la temporalització; en aquest sentit caldria caldria valorar la possibilitat d'invertir les dates d'execució de les obres. Possiblement no caldria deixar pel 2012 les obres de l'auditori, sinó avançar-les per exemple al 2010 o 2011 de manera que vagin més en paral·lel a les de la nova biblioteca, ubicada dins el mateix equipament, el nou centre cultural que s'està construint als terrenys de l'antiga fàbrica de Cobega.

Igualment caldria valorar avançar les obres de reforma de l'Ajuntament, passant-les del 2010 al 2009, tenint present que aquest principi d'any ja s'ha començat remodelar algun espai, de manera que es podria donar continuïtat a les obres iniciades aquest any.

Pel que fa al carrer Major, execució prevista pel 2009, potser caldria situar-la més endavant, fins i tot al 2012, per la necessitat de finançament propi que requerirà i per la complexitat de l'obra, encara que possiblement, veient la quantitat que subvenciona el PUOSC, caldrà redefinir el projecte, ja que potser no es podrà executar plenament.

El PUOSC desperta una sensació agredolça en la majoria d'ajuntaments: la dolçor per l'increment de la subvenció, però l'amargor que, malgrat l'increment, mai és suficient per poder afrontar amb garanties de finançament les obres projectades, ja que és considerable l'esforç que han de fer els propis ajuntaments.

Finalment, prenent certa perspectiva, cal valorar positivament l'increment d'aquesta convocatòria respecte l'anterior, que també va incrementar vers l'utlerior... De manera que podem fer bo el què expressa el propi govern de la Generalitat: Governació ha incrementat en 43% de mitjana anual al Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya respecte la convocatòria anterior.

Ara són dies de reunions i negociacions, dies d'anàlisi i de reflexió, dies per preparar les al·legacions i esperar que ploguin alguns euros més dels previstos fins ara... no només per Sarrià de Ter, però també i sobretot per Sarrià de Ter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada