dilluns, 28 d’abril del 2008

El PSC: un partit central a Catalunya!

El PSC és un partit tradicionalment municipalista, així s'autodefineix. Aquest adjectiu sempre ens ha donat un caràcter proper als barris i ciutats urbans.

El PSC és un partit tradicionalment catalanista. Al PSC se'ns ha negat durant anys, algú ens ho nega encara, el nostra caràcter catalanista, emmanillant-nos sempre al PSOE, amb qui mantenim un vincle d'unió voluntària federal, amb qui treballem conjuntament en clau estatal, sense deixar de ser nosaltres mateixos. A aquestes alçades aquestes paraules hauran despertat les rialles de més d'un, però negar-nos aquest caràcter és no conèixer el PSC, ja no el dels orígens, sinó l'actual.

El PSC és un partit tradicionalment amb vocació de govern, així ho ha demostrat al món local i a nivell estatal des de fa molts anys, i a nivell de País des de l'any 2003. Ser un partit de govern vol dir tenir la voluntat d'exercir la representació política dels ciutadans a les institucions, i això, parlant ras i curt, vol dir tenir poder: tenir-lo per impulsar polítiques progressistes, properes al ciutadà, per planificar el territori i les infraestructures, per desenvolupar programes i prestacions socials, per promoure la igualtat d'oportunitats...

El PSC és un partit que exerceix el poder des de la responsabilitat, fet que malauradament a vegades se'ns ha reconegut més per demèrits dels partits amb qui compartim govern a la Generalitat que no pas per mèrits propis...

El fet és que actualment el PSC és al poder com mai ho havia estat abans, fet que el situa en una posició central (que no de centre) en el mapa polític català. Una de les mostres d'aquesta centralitat política és el pes que va guanyant, els darrers anys, el partit en el món peri-urbà i rural. La implantació del PSC a les comarques i pobles de l'interior s'exemplifica amb l'increment de llistes pròpies i vinculades de les darreres municipals, així com el creixement electoral en aquestes zones.

Naturalment el grau de responsabilitat del PSC és proporcional al nivell de poder que ostenta, però aquest és el joc de la política, ja ho sabem. En una situació com aquesta i amb un període net d'eleccions, exceptuant les europees, el PSC té per davant un congrés per afrontar el proper cicle electoral des d'una privilegiada posició, per afrontar al 2010 les eleccions al Parlament de Catalunya, al 2011 les municipals i al 2012 les generals.

El PSC és un partit majoritari a Catalunya, no és el majoritari, certament, però sí que és legítim que vulgui ser el partit de la majoria. L'exercici responsable del poder que ara té i la solidesa i estabilitat del propi partit i el seu projecte polític són els ingredients necessaris per fer del PSC el partit majoritari a Catalunya.

Bé, potser no és més que l'expressió d'un desig... un desig compartit per molta gent, no només militant socialista... un desig, al cap i a la fi, que també somien tots els altres partits...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada