divendres, 27 de novembre del 2020

El refrany de la setmana, sobre les olives


Us han dit mai allò de "acaba la frase", tot donant-vos un anunciat?
Si la frase comencés dient "a dia d'avui, si no fos per les restriccions...", jo la podria acabar dient, entre moltes altres coses, "hauria anat a collir olives!".

Ja ho diu el refrany, "a finals de novembre, arreplegaràs l'oliva sempre", però em temo que enguany arribarà finals de novembre i no n'hauré arreplegat cap!

No és el cas dels meus oncles de Cantallops, que ja fa dies han començat a collir olives, però nosaltres, amb les restriccions de mobilitat de divendres a diumenge, una de les mesures preventives per combatre la COVID-19, ens és impossible anar-hi i donar un cop de mà... I qui diu un cop de mà, diu una bona sacsejada a les branques curulles d'olives per fer-les caure sobre les xarxes, que "a l'oliver li fas mal i et dóna bé!".

Tampoc poden anar-hi els meus cosins, que viuen i treballen fora de Cantallops i, com nosaltres, quan podrien anar-hi treballen, i quan no treballen no hi poden anar!

No és el cas de la meva mare que, jubilada, sí que es pot escapar alguns dies entre setmana i reforçar la brigada, però sense els meus cosins ni nosaltres de tant en tant, el meu oncle troba a faltar mà d'obra per anar omplint el remolc que després bolca al trull, que "l'oliva fresca en el molí, fa l'oli fi..."

Si no fos per les restriccions hauria anat a collir olives, i d'alguna manera, ni que fos amb mig jornal, potser m'hauria guanyat alguna garrafa d'oli nou... O com a mínim el que tinc, l'hauria suat una mica, que d'oli nou, tot i no haver-ne anat a collir, també ens n'ha arribat: un deliciós oli d'olives picual d'un verd que enamora la vista i se't desfà al paladar!

L'oli, ja ho diu el refrany, és un bàsic (a banda de la cuina) per la vida!: "les quatre coses necessàries per a la vida són: llenya d'alzina, vi de sarment, oli d'oliva i pa de forment."

Espero, abans no s'acabi l'any, que algun dia podré anar a Cantallops per veure els meus oncles i cosins i, sobretot, per collir olives!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada