dimarts, 27 de novembre del 2018

(Des)control parlamentari


Les sessions parlamentàries de control al govern definitivament s'han descontrolat! I el descontrol s'ha produït quasi en paral·lel al Parlament de Catalunya i al Congrés de Diputats espanyol.

El descontrol es va manifestar d'una manera massa evident en l'escalada verbal de les sessions de control als governs català i espanyol, una escalada que es caracteritza per la duresa del verb i, sobretot, la duresa de l'adjectiu (des)qualificatiu.

La desqualificació personal s'ha instal·lat, espero que no de forma irreversible, al parlamentarisme català i espanyol, fent de l'epítet la millor ofensa. No ajuda massa el reduccionisme del nostre temps, que fa que alguns parlamentaris s'expressin ja no a cop de titular sinó, encara pitjor, a cop de piulada, aparentment per a confrontar idees i posicionaments polítics, a la pràctica per faltar al respecte personal, quan no insultar.

La degradació és tal que tant el president del Parlament com al presidenta del Congrés han hagut de fer reiterades crides a la calma, al respecte i fins i tot seriosos advertiments.

Aquesta escalada verbal persegueix seguir alimentant el conflicte i en efecte ho aconsegueix, i fa néixer entre adversaris polítics l'enemistat personal. Just el contrari del que hauria de passar als parlaments d'aquí i d'arreu: respectar a les persones, no a les seves idees.

L'origen del mal, el pecat original, segurament és de Ciutadans, que sabut atiar el foc, aquí i allà, amb un estil parlamentari provocador i massa vegades groller que, paradoxalment, han replicat altres partits especialitzant alguns portaveus parlamentaris en autèntics bordadors.

Però Ciutadans no són els únics responsables d'aquesta lamentable escalada verbal i gestual, ho són també la resta de partits que els segueixen el joc, que repliquen amb la mateixa moneda: ull per ull, dent per dent.

Que l'insult s'instal·li als parlaments és una molt mala notícia per la política, doncs l'allunya d'aquella (innocent?) màxima: la política és pedagogia! Avui, malauradament, la política és insult!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada