divendres, 28 de setembre del 2018

Paraula de Fabra: mentir


Quantes vegades ens ha mentit José María Aznar?
La pregunta és tristament aplicable a molts altres polítics, de tots els colors i totes les èpoques, i sempre podem matisar que una cosa és mentir i l'altra no dir tota la veritat...

Sembla força evident, però, que en la seva recent compareixença a la comissió del Congrés de Diputats sobre el finançament irregular del Partit Popular José María Aznar va mentir (vilment?), quan se suposa reglamentàriament no podia fer-ho.

[s. XIV; del ll. mentīri, íd.]

[®dormir ] [ o com servir ] v intr 1 1 Dir una mentida o mentides. Menteix descaradament. Qui vol mentir, gran memòria ha de tenir.

2 p ext No hi ha refrany que menti.

3 fer mentir (algú o alguna cosa) Sostenir o demostrar que menteix. Això fa mentir el proverbi que diu...

4 mentir per la gola (o pel coll, o per la barba) ant Mentir descaradament.

2 [ en frases negatives ] p ext No revelar, alguna cosa, la veritat. Eren senyals que no mentien.

El mentider, diuen, sol ser reincident. Aznar també ens va mentir, mirant-nos als ulls, amb les armes de destrucció massiva, i el seu govern ens va mentir, per boca del ministre Ángel Acebes, amb una de les dues línies d'investigació dels atemptats de l'11 de març de 2004, com recordava ahir parlant de Pablo Casado, deixeble avantatjat d'Aznar!

Qui sap si José María Aznar també ens va mentir quan va dir allò que parlava el català a la intimitat?...

La veritat us farà lliures, diu la cita evangèlica; la mentida ens farà esclaus?, ens podem preguntar...Qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra... Aznar, sembla, té tota una pedrera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada