dimarts, 25 de setembre del 2018

Després del diluvi


Després del diluvi, explicava Mar Bosch en la presentació del seu darrer llibre, Noè va passar-se set dies tancat a l'arca reflexionant sobre el que havia fet, per imperatiu diví, i sobre les tràgiques conseqüències dels seus actes (salvar els animals, no els homes i dones, excepte la seva pròpia família). Aquest Noè reclòs després del diluvi, explicava Mar Bosch, era el que l'interessava retratar, a la seva manera i en part, a "Vindràs amb mi després del diluvi", amb el personatge Noè de la seva nova novel·la.

La referència bíblica no pot ser més evident amb el nom, però també amb el fragment del poema de Guilgameix que, diuen, va inspirar el relat bíblic del diluvi de Noè; la germana de Noè, Sigrid (però nascuda com a Coloma), és com l'ocell que va i bé i observa el nou món, per ells dos la Barcelona del 2004 i el Fòrum de les Cultures, evocant els vols dels ocells del poema, inspiradors també dels de l'arca de Noè.

Mar Bosch va sentir la necessitat d'explicar-nos tot això al final de la presentació del llibre "Vindràs amb mi després del diluvi" (Comanegra, 2018), un dels set llibres que formen la curiosa col·lecció "Matar el monstre", un encàrrec editorial que relliga com qui no vol, però no per causalitat, set novel·les independents ambientades a set Barcelones d'entre el 1818 i el 2018 que comparteixen (tot i que tampoc cal obsessionar-s'hi buscant-lo) un personatge secundari.

Coneguda la inspiració i fil conductor de l'autora l'important és llegir la novel·la com qui llegeix l'horòscop, de fet com qui llegeix qualsevol obra literària o, com va explicar Guillem Terribas, que li va presentar el llibre a la Llibreria 22 (jugava a casa!), com qui mira un quadre abstracte (i es podria extrapolar que de qualsevol estil pictòric!): amb el desig que la lectura desvetlli quelcom de personal, deixant que la nostra subjectivitat ens permeti viure la nostra lectura com un fet únic, personal i, per bé que explicable i confessable, possiblement intransferible!

Perquè la Sigrid i en Noè van a viure a casa d'una parenta a Barcelona deixant enrere Sant Guim de Freixenet? Quin és el diluvi del Noè personatge de la Mar Bosch? Les respostes són al llibre, després del diluvi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada