dimarts, 31 d’octubre del 2017

República de sucre


Perdona'm president Puigdemont perquè he dubtat! De fet avui encara dubto...

A mi també em va semblar, divendres passat, que el Parlament de Catalunya va votar i aprovar la república catalana, però una lectura més detinguda d'aquells fets i els que s'han produït, i no produït posteriorment no fan més que alimentar els meus dubtes: realment es va aprovar i proclamar la república catalana?

Abans d'entrar a considerar la proposta de resolució que el Parlament va aprovar convé indicar que el format escollit, la proposta de resolució, si bé és vàlid i naturalment legítim és, en sí mateix, de menor rang que d'altres acords que es prenen al Parlament; també destacar que dins la poca solemnitat que la pròpia votació tenia, qüestió de procediment, els grups que la van presentar com a mínim van fer llegir a la presidenta del Parlament la part resolutiva del text, doncs de no demanar-ho la seva aprovació hagués quedat diluïda, per la pròpia dinàmica interna parlamentària, entre les votacions de diferents propostes de resolució.

Pel que fa a l'acord el Parlament va acordar "instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República".

Sí, podeu tornar a llegir l'acord: "instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República" per enumerar posteriorment les resolucions necessàries a fer i aprovar com promulgar decrets, dictar disposicions, promoure el reconeixement internacional de la república o elaborar un inventari dels béns de titularitat de l'estat espanyol radicats al territori nacional de Catalunya...

Res de tot això ha passat i, molt em temo (i m'agradaria equivocar-me), no passarà. De fet l'interrogant, inquietant per molts, del cap de setmana era com podia ser que aquest acord no es publiqués ni al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya ni al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya... El BOE, en canvi, sí va publicar amb nocturnitat l'activació de l'article 155 de la Constitució espanyola i tenim, des d'aleshores, proves més que evidents de la seva (prudent alhora que implacable i igualment vergonyosa) activació.

Semblava que s'havia aprovat i proclamat la república catalana com semblava que teníem estructures d'estat i semblava anar a treballar, ahir dilluns, amb total normalitat el conseller Rull i la presidenta del Parlament; tristament, res més lluny de la realitat.

Ítaca ha desaparegut per moments de l'horitzó, on ara tothom hi té, malauradament per voluntat del president Rajoy, les eleccions del 21 de desembre. La nonada república catalana es fon com un terròs de sucre dins l'amarg cafè espanyol per a tothom...Visca la república!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada