dijous, 4 de febrer del 2016

Dijous gras, dijous llarder, dijous llardós


Si avui és el dijous abans del dimecres de Cendra, i l'anterior al diumenge de Carnaval, avui és dijous gras, tret de sortida oficial del Carnaval i inici del regnat, efímer però sempre sonat, del Rei Carnestoltes!

La tradició diu que avui toca menjar coca de llardons i botifarra d'ou, però molt em temo que els llardons i la botifarra d'ou cada vegada tenen menys acceptació en els gustos, generalment massa endolcits i estúpidament uniformes, de la mainada d'avui!

El llard, greix d'origen animal obtingut per la fusió del sagí de porc, a qui s'ha matat a l'hivern, és l'element que adjectiva aquest dijous que marca, també, l'inici de la Quaresma i tota la seva pesca bacallanera i la qüestionada abstinència. Del llard se'n fan els llardons que donen nom a la coca d'avui!

La tradició diu que avui a la tarda moltes escoles faran una bona berenada, sempre que el temps acompanyi, fora de l'escola. A l'escola Montjuïc de Girona anàvem a la Vall de Sant Daniel, a la Plaça dels Músics o a la Font del Ferro, en una sortida que sempre era molt agraïda.

Quan tornava a casa trobava coca de llardons i en feia un mos; bé, més que un mos una bona queixalada! La meva mare, fidel a les tradicions, sempre en comprava  i tampoc hi mancava la botifarra d'ou! A mi m'encantava (de fet a mi m'encanta tot!) però darrerament per casa només compro una coca de llardons petita, individual, doncs ningú més que jo se la menja, com a molt la tasten per certificar que els llardons els sobren! El del llard és un d'aquells gustos i textures pretèrites que no agraden massa als paladars d'avui, com la sang i fetge i tantes altres menges...

Curiós però, per no dir sorprenent o directament preocupant, que com més fàstics fem al llard més engolim, el dijous gras i cada dia, llardosos greixos de procedència dubtosa en múltiples productes de brioixeria industrial! Com a mínim amb el llard, anys enrere, hom en podria dir el nom del porc!

Reconec que articles com el d'avui em destrossen! Amb articles com el d'avui no només constato que em faig gran, també que en certes qüestions sóc més de generacions pretèrites que no de les més contemporànies i modernes...

Deu ser per això que jo avui, dijous gras, dijous llarder, em quedo amb la coca de llardons i la botifarra d'ou, com mana la tradició, i deixo el dijous llardós per la setmana dels tres dijous, o per qui el vulgui i se'l vulgui confitar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada