El campanar de la Catedral amb les campanes de la discòrdia. Foto: Roger Casero |
Fa dos estius amb la família vam passar uns dies de vacances a Sort. Ens vam allotjar en un apartament d'un ApartHotel amb vistes al riu Noguera Pallaresa, just davant el camp de regates.
En aquell punt el soroll del riu és intens tan de dia com de nit, i és, naturalment, un soroll constant. No recordo haver-hi dormit especialment malament, però sí recordo, en despertar-me alguna nit, escoltar l'intens brogit del riu, un soroll, fressa si voleu, gens familiar doncs al meu poble, Sarrià de Ter, no visc a tocar del riu i ni que hi visqués el soroll seria el mateix!
Quan dormo a Cantallops, bonic poble empordanès que us animo a visitar qualsevol època de l'any, que al llarg de l'any són unes quantes nits, ho faig prop del campanar i, si mai hi he dormit malament, mai ha estat ni pels quarts ni per les hores que les seves campanes anuncien.
Aquestes dies Girona s'ha submergit en el debat de si les campanes de la Catedral han de marcar les hores petites durant la nit, després que l'Ajuntament accedís a la petició de la propietària d'un hotel, a tocar de la santa seu gironina, de silenciar-les en benefici del descans i repòs de la seva clientela, però a disgust de la majoria de veïns i veïnes.
Si l'alcalde Puigdemont se les va haver amb els veïns i el sector de l'oci nocturn pels horaris de les terrasses ara l'alcalde Ballesta se les té amb els partidaris i els detractors de silenciar les campanes de la Catedral durant la nit.
Llei en mà dies enrere el govern municipal va ordenar fer-les callar i llei en mà ara, després de diverses reunions amb els veïns, el Bisbat i qui ha fet falta, les campanes de la Catedral repicaran de nou a la nit. Sembla que la primera decisió, silenciar les campanes, va ser precipitada...
L'hotel que va fer la petició té entre els seus atractius i reclams la seva proximitat a la Catedral de Girona, com el de Sort la proximitat al riu Noguera Pallaresa. Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era!
És clar que no tot és justificable, i afortunadament aquests darrers anys s'ha regulat el soroll de moltes de les activitats en benefici del confort i qualitat de vida, sorolls de fàbriques, operaris, vies de comunicació, locals d'oci, etc...
El debat és ric i és viu, i com aquests dies Girona, el de les campanes l'han viscut també molts altres pobles, viles i ciutats generalment fomentat per estiuejants... La pregunta més recurrent és "per qui toquen les campanes?", tot i que sembla que cada vegada més hi ha qui es pregunta "perquè toquen les campanes?"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada